Nieuws/Vrouw
849632762
Vrouw

Het laatste taboe: Als je single bent denken mensen dat er iets mis is met je

'Het laatste taboe in Nederland is alleenstaand zijn' zei premier Mark Rutte (49) zondagavond in de laatste aflevering van Zomergasten. "En het klopt. Want zelfs als je een stralende, knappe, succesvolle, spontane minister-president bent, denken mensen nog steeds 'Er moet toch iets mis zijn, want hij is single'", aldus ervaringsdeskundige Alexandra Heering (44). "Het is een achterhaald uitgangspunt, gebaseerd op een verouderd ideaal (een leven lang met één partner), ooit bedacht op basis van praktische en economische redenen die nu niet meer gelden."

Met haar boek Single geluk doorbreekt Alexandra graag dat taboe en brengt de onbelichte voordelen van ongebondenheid in kaart. De schrijfster laat zien dat juist in periodes van vrijheid je persoonlijkheid tot volledige ontplooiing kan komen. Lezers zouden zomaar eens 'een Rutte' kunnen worden.

Happy single

Ruim tien jaar is Alexandra nu (af en aan) single. Een happy single wel te verstaan. Ze schreef er het boek Single geluk over. "Het idee dat de single iemand is die overschiet op de relatiemarkt omdat ze spriethaar heeft of een beugeltje is niet meer van deze tijd."

"Steeds meer mensen kiezen bewust voor een single-bestaan omdat ze de vrijheid lekker vinden, of het na een scheiding wel best vinden zo. Volgens het CBS telt Nederland bijna 3 miljoen eenpersoonshuishoudens en zal dat aantal in 2040 tot ruim 3,5 miljoen zijn opgelopen."

Niet compleet

"Wat achterblijft bij de groei van het aantal singles is het beeld van singles. Ze zouden eenzaam zijn, niet compleet... Als je een relatie krijgt zijn de reacties 'Wat geweldig voor je' en 'Eindelijk gelukkig'. Alsof je dan pas meetelt."

Volgens Alexandra is een single leven juist een leven met heel veel mogelijkheden. "Als single heb je veel ruimte, je bent naar buiten gekeerd. Je hebt mensen om je heen die elkaar aanvullen. Iemand om naar de bios te gaan, iemand om lekker mee te kletsen."

Vrijheid

"De verbinding is heel sterk als je niet de focus hebt op een persoon. Je kunt lekker daten, niet met het doel een nieuwe relatie te vinden, maar meer om nieuwe mensen te ontmoeten."

"In mijn persoonlijke leven geldt dat ik afspreek met een vriendin, besluit te eten daar en dan ook nog even langs ga bij een vriendin die daar om de hoek woont. Ik weet vaak in de morgen niet waar ik in de avond zal eindigen. Die vrijheid is toch uniek?"

Leuke tante

Kinderen heeft Alexandra niet en dat komt ook wel omdat ze single is. "Het is er gewoon niet van gekomen. Ik heb vriendinnen die ervoor hebben gekozen om alleen kinderen op te voeden. Dat vind ik heel mooi, maar ik zag het mezelf niet doen. Ik ben nu vooral een leuke tante voor mijn neefjes en nichtje."

Een single is volgens de schrijfster alles dus behalve sneu: "Alsof je iemand anders nodig hebt om happy te zijn. Het zit hem in het zien wat er wel is in je leven, en niet je blind staren op wat er niet is, of anders zou moeten. Het heeft geen zin om te gaan zitten wachten op die ene, want je weet toch nooit wanneer die voorbij komt. En als dat pas over tien jaar is, wat ga je die tien jaar dan doen? Zitten wachten? Zonde van je tijd!”

Slechte relatie

Single zijn is volgens Alexandra bovendien gezonder, dan in een slechte relatie zitten. "Veel mensen denken dat ze niet alleen kunnen zijn, dat heb ik ook een periode in mijn leven gedacht. Maar single zijn is juist heel fijn. Je kunt zoveel leuke plannetjes maken en uitvoeren."

"Ik heb nu echt tijd te kort. Bovendien is het goed om een tijd single te zijn. Je hebt dan een stevige basis met jezelf en bent dan ook een leukere partner voor een volgende relatie. Ik weet nu wel dat ik veel vrijheid nodig heb, en dat ik dat in een volgende relatie ook graag ruimte heb."

JOUW VERHAAL

Ben jij, net als Alexandra, ook 'taboedoorbrekend' bezig? En wil je daarover vertellen?

Deel dan hier jouw verhaal met ons!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.