Vrouw/Glossy
852771901
Glossy

Glossy

’Op spiritueel-achtig narcisme ben ik heel kritisch’

Kitty Herweijer is columnist bij De Telegraaf en krijgt regelmatig heftige reacties te verstouwen: „Een aantal groepen online is heel militant.”

Kitty Herweijer is columnist bij De Telegraaf en krijgt regelmatig heftige reacties te verstouwen: „Een aantal groepen online is heel militant.”

In hun columns of opiniestukken laten de vijf kritische vrouwen die nu in VROUW Glossy staan zich ongefilterd uit over politici, BN’ers of maatschappelijke thema’s. Dat maakt ze geregeld mikpunt van haat. Trekken ze zich daar iets van aan? Kitty Herweijer (31) pakt gerust politici of BN’ers aan in haar stukken, maar wel altijd goed beargumenteerd. Ze is journalist, social media redacteur en de jongste columnist bij De Telegraaf. Ze heeft een relatie.

Kitty Herweijer is columnist bij De Telegraaf en krijgt regelmatig heftige reacties te verstouwen: „Een aantal groepen online is heel militant.”

Kitty Herweijer is columnist bij De Telegraaf en krijgt regelmatig heftige reacties te verstouwen: „Een aantal groepen online is heel militant.”

Mezelf uitspreken…

„Deed ik op de middelbare school al, ik zat in debatclubjes. Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om met nieuws bezig te zijn, en we keken van jongs af aan al naar opinieprogramma’s. Ik merk dat het onder millennials populair is om geen kranten te lezen of tv te kijken. Daar heb ik moeite mee, vanuit mijn opvoeding is het gênant om niet geëngageerd te zijn. Ik vind het ook je plicht om met de wereld om je heen bezig te zijn en niet alleen maar met jezelf.”

Met het label opiniemaker…

„Heb ik moeite. Het voelt goedkoop, alsof je alleen maar je mening te verkopen hebt. Ik zie mijn columns als een verlengde van de journalistiek. Ik wil niet uit zo’n kaartenbak worden getrokken van: we hebben nog een mening nodig. Mensen zeggen weleens: ’Jij bent altijd heel uitgesproken.’ Maar ik snap het niet als mensen geen opvattingen hebben over onderwerpen die belangrijk zijn.”

Ik deins er niet voor terug…

„Om politici aan te pakken. Ik zal niet zomaar een willekeurig iemand affikken en het persoonlijk maken, want ik wil niet per se dat iemand zich rot voelt. Maar iemand met macht, zoals Hugo de Jonge, die moet je wel hard aanpakken op zijn acties. Ik geloof niet dat hij wakker ligt van een column die ik schrijf. Ook op spiritueel-achtig narcisme van influencers en BN’ers, zoals Doutzen Kroes, ben ik heel kritisch. Ik kan er slecht tegen dat je met zoveel volgers zo ongeïnformeerd iets roept. Alles op gevoel en met halve wetenschap ontkennen, dat vind ik superkwalijk. Als ik zulke onzin lees, ga ik daar fel tegenin.”

Heftige reacties…

„Krijg ik weleens, maar daar wil ik niet te veel mee bezig zijn. Ik besef dat het zich vooral online afspeelt, dat is toch iets anders dan op straat of bij je huis bedreigd worden. Een aantal groepen online is heel militant: extreemrechts, extreemlinks en de aanhangers van DENK. Ook de moedermaffia kan behoorlijk tekeergaan als je bijvoorbeeld schrijft over parttime werkende vrouwen. Beledigingen worden snel persoonlijk. Ben je joods, dan wordt het soms antisemitisch van toon. Ben je vrouw, dan noemen ze je een hoer. Vaak zit er een seksistische of denigrerende ondertoon bij. Zo van: vrouwtje, wat weet jij nou.”

Mensen blokkeren…

„Doe ik zonder moeite als ze schelden of onwaarheden vertellen. Zeker de types die in de hoek van de complottheorieën zitten. Ik heb niet het idee dat ik met hen een zinvolle discussie kan aangaan, dat is tijdverspilling. Nu geloof ik dat andere columnisten veel meer last van haatberichten hebben dan ik. De leuke reacties overheersen gelukkig nog steeds. Ik heb nu anderhalf jaar een column en merk dat ik een groep om me heen heb gebouwd die me actief volgt en regelmatig berichten stuurt. Het is leuk om te zien dat je invloed kunt uitoefenen op hoe mensen naar iets kijken. Het is niet zo dat ik de algehele opinie verander, maar ik kan wel wat bijdragen. Ik zou graag een boek schrijven, om een onderwerp waar ik een sterke opvatting over heb nog verder te kunnen uitdiepen. Ik zou graag een grotere bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat. En wat is een millennial nou nog zonder een boek?”

Als dit naar meer smaakt...

In de nieuwste VROUW Glossy lees je ook een interview met opiniemakers Hester Zitvast, Roos Schlikker, Yesim Candan en Sheila Sitalsing. Ook lees je het grote interview met Katja Schuurman. Hoe heeft zij haar zwangerschap ervaren? En is ze veranderd na de geboorte van de kleine? Ook staan een aantal vrouwen met ’imperfecties’ in de spotlight.

Kortom; het is weer een heerlijk nummer waar we trots op zijn en we hopen dat jij er net zo van kunt genieten als wij. VROUW Glossy is los te bestellen, maar mocht je nooit meer een nummer willen missen, neem dan nu extra voordelig een abonnement!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.