Vrouw/Praat Mee
859022025
Praat Mee

Mannen meer betrekken bij anticonceptie... Seks heb je toch ook samen?

Seks heb je met zijn tweeën, maar onbedoelde zwangerschappen voorkomen, is anno 2018 vreemd genoeg vaak nog steeds alleen het probleem van de vrouw. Daar moet verandering in komen, zeggen Soa Aids Nederland en Rutgers. In hun nieuwe campagne, die vandaag - Wereld Anticonceptiedag - wordt gelanceerd, sporen ze mannen aan meer verantwoordelijkheid te nemen voor de anticonceptie.

Het afgelopen jaar kreeg 3% van de mannen en vrouwen te maken met een onbedoelde zwangerschap. 2 op de 5 daarvan gaven aan dat er wel anticonceptie werd gebruikt, maar niet altijd consequent en er ging ook weleens iets mis. Maar wiens ‘schuld’ is dat?

De pil

Tegenwoordig zijn er verschillende anticonceptiemiddelen die je voor meer dan 99% beschermen tegen een onbedoelde zwangerschap. Maar van dat percentage kun je alleen uitgaan, als je de anticonceptie precies zo gebruikt als voorgeschreven.

En laten we eventjes héél eerlijk zijn… Het gaat weleens fout, bij mij in ieder geval wel. De ene keer slik ik de pil ’s morgens vroeg, de andere keer ’s avonds laat en soms zelfs pas een dag later.

Condooms

Hoezeer ik ook mijn best doe er iedere ochtend aan te denken, soms schiet het er gewoon bij in. Maar ook als je andere anticonceptie gebruikt, kan het mis gaan. Condooms scheuren, spiraaltjes kunnen fout zitten, pleisters kun je te laat opplakken en ga zo maar door.

Daarnaast is anticonceptie in veel gevallen niet gratis. Een van de tips die de initiatiefnemers geven om mannen meer betrokken te maken, is om de kosten voor de anticonceptie te delen. Jullie beslissen immers samen dat jullie nog niet aan een kind toe zijn of dat jullie gezin compleet is.

Eigen risico

Tot 21 jaar worden de kosten van anticonceptie vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 21 jaar gaan de kosten - tenzij je een aanvullende verzekering hebt - van het eigen risico. En aangezien jullie allebei baat hebben bij anticonceptie, kunnen jullie de kosten net zo goed splitten. Klinkt niet meer dan logisch, toch?

Helaas ligt dat anders. Een tijd terug was ik helemaal klaar met de pil en onderzocht mijn opties. De huisarts raadde een spiraaltje aan, maar toen ik ‘m wilde ophalen bij de apotheek, moest ik 175 euro afrekenen.

Tikkie

Omdat ik dat echt veel te veel vond, heb ik hem laten liggen. Ik heb er werkelijk geen moment aan gedacht om mijn vriend een tikkie te sturen om de helft van die 175 euro voor zijn rekening te nemen.

Hoewel vrouwen verreweg de meeste anticonceptie-opties hebben, betekent dat niet dat er voor mannen helemaal niets is. De pil voor mannen is in ontwikkeling en als je zeker weet dat je gezin compleet is, kun je kiezen voor sterilisatie.

Een knoopje

Maar als jij er na twintig jaar pil-slikken, spiraaldragen of pleisterplakken helemaal klaar mee bent en voorstelt er dan maar een knoopje in te leggen, zullen veel mannen het daar niet mee eens zijn.

Hállo, ik heb jarenlang onbedoelde zwangerschappen buiten de deur gehouden, nu ben jij aan de beurt. Waarom zien we anticonceptie als een vrouwenzaak?

Praat mee

Gebruik jij anticonceptie? Zo ja, betaal je die dan in je eentje, of betaalt jouw man/vriend mee? Ben je ooit onbedoeld zwanger geweest? Wie vind je dat er verantwoordelijk is voor het voorkomen daarvan? Jij, hij, beiden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.