Nieuws/Vrouw
867170728
Vrouw

Joy is blij: Dankzij crowdfunding leeft onze kat nog

Het is 4 oktober dierendag. Eerder schreef Joy over haar kat, die dankzij crowdfunding nog leeft. 'Menig kattenliefhebber weet dat katten beestjes zijn die prima een dag of twee voor zichzelf kunnen zorgen. Maar toen mijn kat vermist was, was ik toch wel heel ongerust.'

Samen met vijf andere meiden woon ik al een aantal jaar in Amsterdam Oud-Zuid. We hebben twee katten waarvan één erg sociaal is. Sterker nog, Otis is nu al jaren een fenomeen en erg geliefd in de buurt. Zeker is dat meer buurtgenoten zijn naam kennen dan die van mij.

Zorgen

We laten de katten via achter naar buiten als we thuis zijn - we hebben geen kattenluik - en wanneer ze miauwen doen we open. Soms vinden ze een manier om aan de voorkant op straat te belanden, maar ze komen altijd thuis.

Tot we Otis buiten lieten en na een dag wachten nog niks van hem hadden vernomen. Na twee dagen sprak ik met mijn huisgenoten af dat we de volgende morgen flyers zouden ophangen.

Dierenarts

Maar zover kwam het niet. Om één uur ’s nachts werd er aangebeld door cafégangers uit de bruine kroeg waar wij naast wonen: "Is deze kat van jullie? Hij staat al een halfuur voor jullie deur, maar ik geloof dat het niet goed met hem gaat" vertelde een jongen.

Ik keek en zag een muisstille kat met een 90 graden gebogen voorpoot en bebloede snoet. Met grote ogen keek ie me aan en kwam hinkend binnen. De kans dat ie was aangereden zat er dik in. Mijn huisgenoten en ik besloten dat we de volgende dag direct naar de dierenarts zouden gaan.

Crowdfunding

De volgende dag werden we doorverwezen naar het dierenziekenhuis. Twee gebroken voorpoten en een aantal kapotte tandjes. In één poot zelfs meerdere breuken. Geschatte kosten: zo'n 1750 euro. Amputeren zou goedkoper zijn maar een kat zonder voorpoten zou zonder dure hulpmiddelen niet kunnen leven.

Slik. Geen bedrag waar studenten blij van worden. Maar omdat we zo gehecht zijn aan deze kat startten we een crowdfundings-actie. Eenieder die wilde kon, met de optie dat anoniem te doen, via een link geld overmaken. Het maakte niet uit hoeveel.

Basisschool

Ouders en vrienden doneerden maar ook, tot mijn grote verbazing, onbekenden. We wisten dat Otis populair was, maar dit hadden we niet zien aankomen. En ook personen waarvan ik jaren niets had gehoord staken een helpende hand uit.

Bijvoorbeeld een jongen die ik al sinds de basisschool niet meer had gesproken. Hij maakte 50 euro over, omdat hij wist hoeveel huisdieren voor een mens kunnen betekenen. Uiteindelijk haalden we meer dan 1000 euro op!

Otis in de bench

Otis in de bench

Hondenbench

Daarbovenop had ook de dierenchirurg goed nieuws: omdat hij het zo mooi vond wat wij deden voor onze kat en hij te vaak zag dat studenten ervoor kiezen hun huisdier te laten inslapen, opereerde hij de poot waar 'maar' één breuk in zat gratis.

Na de operatie moest Otis zes weken in een hondenbench zitten, maar inmiddels kan hij alles weer. Tot op de dag van vandaag zijn we enorm blij dat we hem dankzij de gulle giften van (on)bekenden hebben kunnen redden. Nu genieten we weer iedere dag van onze (inmiddels verzekerde!) huisdieren.

Praat mee

Heb jij ook bijzonder (huisdier)verhaal?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.