Nieuws/Vrouw
87223801
Vrouw

Gerechtigheid! Online hebben wij wél de touwtjes in handen

Lize Korpershoek

Lize Korpershoek

In het bedrijfsleven zijn het nog altijd de mannen die de spelregels bepalen. Maar online is hier absoluut geen sprake van. Hier zijn het de vrouwen die de touwtjes in handen hebben, het veld domineren. Volgens het zakenblad Forbes staan er maar liefst 24 vrouwen in de top 30-lijst van best presterende influencers.

Lize Korpershoek

Lize Korpershoek

YouTube-video’s maken en foto’s delen op Instagram behoort tot hun dagelijkse werkroutine en daar wordt een aardig centje mee verdiend. Niet zo gek dat uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de Nederlandse middelbare scholieren een glansrijke carrière voor zich ziet in deze onlinewereld. Nienke Plas maakt komedievideo’s op YouTube en laat daarin de pure realiteit van het leven zien.

De overhand

Nienke: "Ik zie een paar jongens die online echt groot zijn, maar het zijn wel de vrouwen die de overhand hebben. Dat komt voornamelijk omdat de platforms met onderwerpen als beauty, lifestyle, fashion en travel door vrouwen zijn opgezet. Het is voor mannen minder stoer om het te hebben over een leuke outfit. Het kan prima, maar is misschien iets minder sexy. Dus hebben de vrouwen online al een heel groot deel ingenomen. En vrouwen vinden het geweldig om op Facebook vriendinnen te taggen en berichten te delen."

Nienke Plas

Nienke Plas

Videomaker en online influencer Lize Korpershoek (foto) is het daar mee eens: "Vrouwen zijn veel meer betrokken bij de videomakers, ze binden zich sneller. Mannen abonneren zich vaak niet en reageren minder vaak. En al die alledaagse video’s over haar en make-up worden massaal gekeken, dat zie je mannen minder snel doen."

Manager

Dat er in YouTube,- en Instagramland veel geld wordt verdiend is duidelijk, maar kun je ook zonder 1 miljoen views per video je brood verdienen? Nienke: "Ik leef van mijn werk online. Ik heb mijn baan opgezegd in de sales om fulltime video’s te kunnen maken en daar kan ik nu prima van rondkomen. Mijn man heeft ook zijn baan opgezegd, hij wilde hier samen met mij vol voor gaan en nu is hij mijn manager. Dat gaat hartstikke goed!"

Lize ziet het niet als haar hoofd inkomstenbron - video’s maken is gewoon haar passie - maar weet dat het absoluut geld in het laatje kan brengen: "Ik werk bijna nooit samen met merken, alleen als het merken betreft waar ik zelf veel mee heb, zoals HEMA. Maar ik ken genoeg influencers die voor één post 1000 euro of meer krijgen, die aanbiedingen heb ik zelf ook gehad."

Onderscheidend

Wordt hiermee het mannelijk ego niet een klein beetje aangetast? Nienke: "Het is niet mannelijk als een vrouw rijdt en haar man ernaast zit, zo is het ook een beetje met werk natuurlijk. De man wil graag meer verdienen dan de vrouw. Maar bij ons is uiteindelijk altijd alles gelijk geweest, verdiende de een meer dan de ander, deden we alsnog evenveel leuke dingen. Dat is nooit een probleem geweest."

Maar ook al lijkt de emmer van het aantal influencers te overstromen, er is nog steeds hoop voor mensen met YouTube-carrièreplannen. Lize: "Je hebt absoluut een kans in de onlinewereld, je moet gewoon onderscheidend zijn. Vroeger waren er een paar actrices en toen wilde iedereen ineens actrice worden. Tsja, alleen de besten worden er uitgepikt. Zo is het online ook."

Vrouw jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Fotografie: Sascha Luna Esmail

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.