Vrouw/Columns & Opinie
877655857
Columns & Opinie

Ouders houden hun kinderen thuis na Barbie-rel... wat een arrogant gedrag!

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over ‛de Barbie-rel’. Een leerkracht op een Rotterdamse basisschool maakt in haar vrije tijd expliciete kunst met Barbies en dat is diverse ouders van groep 5-leerlingen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij houden hun kinderen thuis.

Ethisch verantwoord

Het zal mij een rotzorg zijn wat de docenten van mijn kinderen in hun vrije tijd doen. Zolang het ethisch verantwoord is én hun manier van lesgeven niet beïnvloedt, heb je daar als ouder niets mee te maken.

Maar daar denken diverse ouders van een Rotterdamse basisschool dus anders over. Zij menen dat de kunst die de juf in haar vrije tijd maakt, slecht is voor hun kinderen.

Barbies

Laten we eerst even duidelijk stellen dat – volgens de informatie die ik nu uit het AD heb – het om een leerkracht van groep vijf gaat. We hebben het dus over kinderen van zeven jaar.

De betreffende juf maakt kunst met schaars geklede Barbies (zo zoenen de poppen elkaar onder meer of hebben ze een ster op hun blote billen) en deze afbeeldingen plaatst ze op Facebook.

Ik vraag me heel erg af wat kinderen van zeven jaar op Facebook doen. En wat ouders überhaupt op de Facebookpagina van de juf van hun kind doen.

Kunst

Van kunst kun je van alles vinden. Sterker nog: van kunst moet je van alles vinden. Verwerpelijk, afzichtelijk, fantastisch, inspirerend: you name it. Dus dat je als ouder zegt: ‟Nou, wat Juf X allemaal aan kunst maakt, zou ik zelf niet snel de vitrinekast intrekken” – prima. Maar om er nou je kind door van school te houden… Waar ben je dán mee bezig?

Privéleven

Leerkrachten hebben het volledige recht op een privéleven. Het zal voor veel ouders een snoeiharde klap in het gezicht zijn, maar echt mensen; de leerkracht staat niet 24/7 in dienst van jullie bloedjes.

En wat ze in die privétijd doen, is aan hen. Misschien recreëren ze wel naakt of bezoeken ze een parenclub met vrienden. Ik durf te wedden dat voor de meeste ouders ook geldt dat ze op dit gebied niet vrij van ‛zonden’ zijn.

Absurde eisen

Het betreft een leerkracht met, aldus schooldirecteur Per Severin, ‛een uitstekende staat van dienst’. Leerkrachten; jullie weten wel, het soort werknemer waar we in Nederland een extreem tekort aan hebben en dus ook heel zuinig op moeten zijn.

Ik begin een klein beetje te vermoeden dat we hier te maken hebben met ouders die menen alles maar te kunnen maken. Ze betalen een goede sloot geld aan ouderbijdrage (tien keer zo hoog als gemiddeld) en dat geeft ze blijkbaar het recht absurde eisen te stellen.

En dan ook nog eens laf in een anonieme brief. Nee, het verdient op geen enkele manier een schoonheidsprijs.

Kijk dan niet

Het is treurig, Het is extreem negatief. Het is je kinderen op zo’n hysterische manier proberen te beschermen, dat het kant nog wal raakt. Als jij je kind gewoon weghoudt van de Facebookpagina van de juf, is er niets aan de hand. En als je zelf slapeloze nachten krijgt van twee zoenende Barbies: kijk dan gewoon niet.

Grenzen

Dikke hulde aan de schooldirecteur die zijn poot stijf houdt en achter de leerkracht blijft staan. Laat de ouders maar een andere school zoeken voor hun tere kindertjes of desnoods aan thuisonderwijs doen als ze het zelf allemaal zo goed weten.

Het signaal is goed dat er niet bij iedere klaagpartij een knieval wordt gemaakt. Kunst met naakte Barbies overschrijdt geen grenzen. Het arrogante gedrag van deze ouders wel.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.