Nieuws/Vrouw
878683886
Vrouw

Sayenne werd vanwege een bontjas online uitgescholden

Sayenne Hensen

Sayenne Hensen

Sayenne Hensen (32) bood vorige week op Facebook een jas van konijnenbont te koop aan. Dat leidde mede tot heel heftige aantijgingen. "Ik kan er goed tegen, maar je zult iemand treffen die minder sterk in zijn/haar schoenen staat. Het kan zomaar het zetje zijn, waardoor iemand zelfmoord pleegt."

Sayenne Hensen

Sayenne Hensen

"Laat ik vooropstellen dat ik tegen dierenleed ben. Ik ben visagist en probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk met dierproefvrije make-up te werken, hoewel dat niet altijd even makkelijk is, zeker niet voor de donkere huid. Gelukkig gaat dat de laatste jaren wel steeds beter.

Albert Cuypmarkt

De jas die ik te koop aanbood, kocht ik jaren geleden op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. De verkoopster was tegen nieuw bont en zei dat je verkoop van nieuw bont kon tegengaan door alleen bestaand bont te kopen. Daar kon ik mij helemaal in vinden.

Ik ben gek op mode en vond de jas prachtig. Toch droeg ik 'm minder vaak dan ik van tevoren had gedacht. Ik zette de jas daarom vorige week op een soort Marktplaats op Facebook en kreeg al snel een paar reacties van geïnteresseerden binnen.

Gevild

Maar er kwamen ook veel afkeurende reacties. Aanvankelijk nog ingetogen; opmerkingen als 'Wie wil dit nou?' of 'Vreselijk'. Maar vervolgens reageerde er iemand die zei dat ik zelf gevild zou moeten worden en dat er dan maar een lampenkap van moest worden gemaakt. 'Dat wordt dan een heel grote lampenkap', stond er, begeleid door lachende smileys. Waarom schrijft iemand zoiets?

Ik zet me al jaren in tegen cyberpesten. Ik ben lange tijd beheerder geweest bij een groot Amerikaans beautyforum met 200.000 leden. Daar drukten we vervelende reacties meteen de kop in.

Zelfmoord

Door mijn sterke mening, die ik regelmatig op internet uit, krijg ik wel vaker nare reacties. Ik zou het graag fatsoenlijker zien, maar ik kan het aan. Er zijn echter ook mensen die er wél van ondersteboven raken.

Je zal maar depressief zijn. Of regelmatig aan zelfmoord denken. Dan zijn opmerkingen als 'Je bent lelijk' of 'Ik zou je moeten villen' misschien wel net dat ene zetje waarmee iemand over het randje wordt geduwd.

Profielfoto

Wat mij betreft ben je dan hartstikke schuldig. Je schopt als het ware de stoel onder iemand vandaan, haalt een trekker over. Ik denk alleen dat mensen daar gewoonweg niet bij stilstaan. Degene die zo los ging onder mijn advertentie, kwam later nog een keer terug.

Ze had mijn profielfoto bekeken en vond het nodig om daar nog wat over te zeggen: 'Ik schrok me kapot, wat een gedrocht zit er achter deze advertentie. Je bent zielig, lelijk en lachwekkend tegelijk', schreef ze. Ik begrijp dat echt niet. Waarom zou je zoiets over iemand schrijven? Over iemand die je niet kent?

Verstandige toon

Als iemand een ander aanvalt op het uiterlijk, is dat voor mij vaak een teken dat er geen sterke inhoudelijke argumenten voor handen zijn. Ik wil best een discussie aangaan, ook over de bontjas die ik te koop had staan. Maar wel op een normale en verstandige toon.

Ik heb de mogelijkheid tot reageren op mijn advertentie gesloten, ik had al genoeg geïnteresseerden via mijn inbox binnen. Dat is ook wel tekenend; mensen durven niet eens openlijk hun interesse in een bontjas te tonen uit angst online te worden uitgescholden.

Missie

Ik heb nog wel een reactie geplaatst, waarmee ik hoop mensen aan het denken te zetten. Ik heb namelijk helemaal niet het idee dat het hier om oprecht nare mensen gaat.

Het betreft gewoon mensen die zich niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen van online pesten. Het is een beetje mijn missie geworden om die bewustwording te creëren. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar blijf netjes. Schelden doet mij dan misschien geen pijn, voor een ander kan het zijn/haar doodvonnis betekenen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.