Vrouw/Columns & Opinie
879786265
Columns & Opinie

'Lieve Linda, waarom omarmen we onze rondingen niet gewoon?'

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Ach jee Lin, wat lees ik nou? Je gaat op dieet. En je roept jouw lezeressen op om mee te doen onder het motto 'Samen staan we sterk'. Meid, waar begin je aan? Ik heb dat ook gedaan hè, ben er in 2012 door de redactie in geluisd. "Doe jij nou eens leuk een afvalchallenge. 'Marjolein valt tig kilo af'. En dan kunnen de lezeressen meedoen. Heb je eindelijk een stok achter de deur."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Ja, dat werkt inderdaad. Wees maar niet bang Linda, voor de zomer ben je echt wel een paar pondjes kwijt. Alleen al het idee dat de halve goegemeente meekijkt. Je moet straks, op die deadline, toch op de foto. Ik moest dat wel in ieder geval. Ik had een beeldig leren rokje als ijkpunt.

Hangbuik en vetrollen

Toen ik met de uitdaging begon, kreeg ik het niet dicht. En op de dag van de fotoshoot moest dat wel lukken. Dat was de bedoeling. En dat wist iedere VROUW-lezeres. Nou, dan blijf je wel bij de paaseitjes en nachochips met zure room uit de buurt. Je wilt ook niet landelijk voor joker staan met je hangbuik en je vetrollen.

Nou werd er bij mij ook niet gefotoshopt, dat was wel een extra minpuntje. Bij VROUW doen ze niet zo aan shoppen. En ik ben hier ook niet de baas. Ben jij wel bij LINDA., dus misschien dat jij wat meer op je strepen-in-de-lengte (kleedt af!) kan staan: 'Jongens, ff wat minder kin graag. En kan dat uitstulpinkje op mijn rug een beetje worden bijgewerkt.'

Middenrif smaller

Echt niet, dat ze dat bij mij deden. Ik heb me tien weken het leplazerus gesport, geleefd op sla en tomaten. En toen paste ik dat rokje. Even een tipje tussendoor trouwens: bij die fotoshoot straks, rek jezelf uit. Armen boven het hoofd. Dan lijkt je middenrif smaller. Of, wat ook een optie is, handen in de zij. Dan krijg je net een tikkeltje meer contour (of nou ja, dat laat je erin shoppen in jouw geval, dat kan ook).

Afijn, het was een boel afzien voor een paar maten kleiner. Want toen bouwde het volume langzaam maar zeker weer op. Je bent een jojo of je bent het niet. Jij en ik weten waar we het over hebben. 75% van het leven chagrijnig omdat we niet in maat 38 passen, 25% van de tijd een beroerd humeur omdat we honger hebben.

Skinny jeans

Met als pleister op de wonde dat in die slankere periode de halve wereld met van die fijne platitudes komt: 'Nou zeg, jij hebt wel een jasje uitgedaan he. En nou houden zo.' De meest deprimerende opmerking die je kan krijgen. Want we weten het al lang: nee, we houden het niet zo. Over een half jaar liggen we weer plat op ons bed met de benen in de lucht om de skinny jeans maar dicht te krijgen die nu even zo soepeltjes over de heupen glijdt.

Ik zie ze wel kijken hoor, tijdens de rondleidingen in het Telegraafgebouw. Hebben jullie dat trouwens ook bij LINDA.? Dat er lezers langskomen die dan langs de burelen lopen? Ik ben altijd het haasje: 'Kijk, daar heb je Marjolein. Die kent u vast wel. Ze staat vaak met haar foto in VROUW.'

Buik inhouden

En er is er altijd eentje tussen die vraagt: 'Ach ja, u bent toch altijd bezig met afvallen?'. En dan hoor ik ze denken: 'En dat is weer eens niet gelukt kennelijk', terwijl ik ondertussen heel hard mijn buik zit in te houden.

En het wordt er allemaal niet beter op. Met ieder nieuw dieet wordt afvallen lastiger. Dat lijf van ons is niet gek namelijk. Dat heeft bij de eerst schijf komkommer al een enorme Pavlov-reactie: 'Oh God, gaan we weer. De magere weken vangen aan. Hup, spaarstand'. En flink ook. Voor je bezwijkt, want dat moeten we niet hebben.

Overgang...

En dan is er inmiddels ook die door jou zo als niet sexy bestempelde overgang bijgekomen. Zit jij op jouw leeftijd toch ook middenin? Dat werkt ook niet echt mee. Met iedere opvlieger wordt de kans dat we size zero bereiken een megatikkeltje kleiner. En al die fijne kledingtrucjes van brede riemen en grote kettingen om een en ander te verbloemen, kunnen meteen de prullenbak in.

Op de grootmoederboezem slaat zo’n ketting als een tang op een varken en die taille die we zo graag zouden willen accentueren om een en ander af te leiden van de minder elegante zones zijn we ook al kwijtgeraakt tijdens de nachtelijke zweetpartijen en hormonale schommelingen.

De 50 gepasseerd

Kind, ik wens je verschrikkelijk veel sterkte de komende weken. Met net genoeg boter op mijn hoofd om te denken 'Zal ik dan ook maar weer?' Roep ik onze lezeressen op en dan lukt het wel. Nee geen size zero, dat lukte me al niet op mijn achttiende, maar size-net-een-beetje-minder. Doen we het samen. Jij met de meisjes van LINDA., ik met die van VROUW.

Of zal ik niet... Als gracefully oud worden tegenwoordig een ding is, kan gracefully vervetten dan ook niet opgenomen worden in het programma? Je rimpels omarmen en je rondingen ook? Meid, we zijn de 50 gepasseerd. Wordt het niet tijd dat we dat gewoon accepteren? Moeilijk hè…

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.