Nieuws/Vrouw
884399152
Vrouw

'Ik was doodsbang dat ik nooit meer lekker zou kunnen eten'

Gekookt ei

Gekookt ei

Ik ben nu in de derde week na de operatie en voel me super; ik barst van de energie, en vind dat ik eigenlijk wel weer aan het werk kan. Toch blijf ik nog een weekje thuis; ik ben nog volop aan het wennen aan mijn nieuwe kleine maagje en wil ook niet te vroeg van start.

Gekookt ei

Gekookt ei

Eten gaat tot nu toe erg goed. Ik merk dat ik eigenlijk alles goed kan hebben, alleen minder. Dat valt me mee, ik was doodsbang dat ik nooit meer lekker zou kunnen eten. Dat ik bij te zoet of te vet last zou krijgen van de zo gevreesde 'dumping'.

Ongelofelijk beroerd

Bij een gastric bypass is de maag niet alleen verkleind, maar is de maag tevens een stuk verder aan de darm gezet, waardoor eten minder tijd heeft om opgenomen te worden. Voorheen zat er een klepje tussen de maag en de darmingang, dat is er nu niet meer. En daardoor kun je bij de gastric bypass last krijgen van een 'dumping'.

Als eten te snel in de darm komt bijvoorbeeld, of te zoet of te vet is, of omdat je niet goed gekauwd hebt, dan kun je ongelofelijk beroerd worden. Omdat je darmen vocht gaan onttrekken aan je lichaam om het eten te verteren.

Enorm zweten

En dat gaat soms om vele liters. Hierdoor voel je je duizelig, misselijk en kun je ineens enorm gaan zweten. Het trekt meestal na een half uurtje weer weg maar het lijkt me doodeng.

Het verschilt nogal per persoon, de een heeft er zelden last van, de ander 'dumpt' op van alles. Nu eet ik geen extreem vette of zoete dingen, maar vooralsnog lijkt alles wat ik eet goed te gaan.

Steen in mijn buik

Ik ga naar een vergadering, en moet nog snel wat eten. Dus pak ik een gekookt ei uit de koelkast. Ik merk meteen dat het ei niet echt lekker valt. Sterker nog, het voelt alsof er een steen in mijn buik ligt. Hallo, een gekookt ei kan toch niet zo slecht zijn?

Maar het wordt er niet beter op en tussen de agendapunten door verdwijn ik ongemerkt naar de wc, waar ik prompt sta te kokhalzen. Ziezo, nu zal ik toch wel snel opknappen.

Wit schuim

Zo was het immers altijd. Maar helaas, ik voel me met de minuut beroerder en uiteindelijk excuseer ik mij, vertel dat ik mij niet zo lekker voel en ga naar huis. Daar hang ik nog drie uur lang boven een teiltje.

Er komt geen eten uit, maar ik spuug eindeloos lang wit schuim. Het enige meevallertje is dat ik geen gal spuug, het smaakt eigenlijk naar niks. Maar het duurt wel lang.

Van alle kanten bijval

Als ik tussendoor even klaag op Facebook, krijg ik van alle kanten bijval. Een gekookt ei kan inderdaad erg zwaar vallen, ik ben niet de enige die hier last van heeft. Vooral een koud gekookt ei. Oké, lesje geleerd; voorlopig geen gekookte eieren meer.

Mijn schuimavontuur was even schrikken, maar als ik aan het eind van de derde week op de weegschaal ga staan, is er 10 kilo af. Al zie ik dat nog niet echt en moet er nog zeker 30 kilo af. Het zijn toch veertig pakjes boter. Toedeledoki!

Over Marian van den Hul

Marian (54) heeft jarenlang als freelance journalist voor diverse bladen geschreven. Tegenwoordig werkt zij in een daklozenopvang. Marian is weduwe en heeft een dochter van 18 en een zoon van 15.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.