Nieuws/Vrouw
884752
Vrouw

Mokum Mama | Eef

Kledingkeuze van een 4-jarige

In het kader van ‘Pick your battles’ heb ik het opgegeven om me te bemoeien met de kledingkeuze van mijn 4-jarige dochter. Vermoedelijk wordt ze later een buitensporig creatief en vrijzinnig mens. Wie ben ik als moeder om deze ontwikkeling te stagneren? Maar goed, haar keuze is, op zijn minst, wonderlijk en origineel te noemen.

Ik zie de blikken van hippe vriendinnen die vinden dat mijn kinderen er slonzig en armoedig bijlopen. Ze vinden het, ik weet het zeker. Maar ze zeggen het niet. Zo zijn vriendinnen, zulke dingen zeggen ze niet recht in elkaars gezicht, nee die bespreken ze weer met andere vriendinnen. Ik moet niet zeuren, want doe aan deze schijnvertoning zelf ook mee.

Ik probeer me zo min mogelijk aan te trekken van de non verbale afkeuring van anderen. Alles om het proces van mijn dochter tot het uitgroeien van een autonome jonge vrouw, met een eigen smaak, niet te hinderen.

Wanneer ik echter in het dorp van mijn ouders ben, spreekt een vriendin van mijn moeder me uiterst serieus aan, met daarbij een duidelijk geschrokken blik in haar ogen. Of we niet weten dat het een half jaar geleden carnaval was. Ik kijk nog eens goed naar mijn dochter en moet inderdaad bekennen dat de combinatie moonboots (kleur rood), legging (psychedelisch bloemetjesmotief), rok (8-laags tule met overdadige paarse glitters), voetbalshirt (Ajax junior collectie) en muts (knalgeel in de vorm van een kanarie) toch echt te ver is gegaan.

Ik moet ingrijpen, ondanks het feit dat haar vrije geest zich daardoor misschien niet optimaal kan ontplooien. Maar ook ik heb nog een reputatie te houden (ik zeg niet hoog, want we moeten wel realistisch blijven).

Vandaag is ze in een pietenpak met oranje slippers naar school gegaan. Ik heb zo’n bijzonder kind!

Meer over Mokum Mama

Eef en Maria gingen aan boord van het Moederschip om erachter te komen, dat het land voorlopig niet in zicht is.  Racend tussen werk, crèche en bedtijd observeren deze twee jonge moeders hun omgeving. De mamascene in Amsterdam is een biotoop. Een wereld waarin moeders broeden op hoogsensitieve of –begaafde kinderen’, de directeur van een populaire school op meer steekpenningen kan rekenen dan een hoge rechter in Jakarta en het traktatieprotocol ingewikkelder dan een studie sterrenkunde. Om de moed erin te houden tot het land weer in zicht is delen Eef en Maria hun tips, tricks en observaties op VROUW.nl. Volg ons op momama.nl voor de laatste updates.