Vrouw/Glossy
88562125
Glossy

VROUW glossy

Emy: Er zijn ook types die een vrouw in zo’n pakje opwindend vinden

Ze halen hun inspiratie uit series en games, werken maandenlang aan kostuums en treden als een fictief personage op bij wedstrijden. Wat drijft deze zogenoemde ’cosplayers’? Emy Jager (28) kruipt in de huid van een Assassin uit het spel Aion 5.1. Ze staat bekend als cosplayer Shiaya, is marketingmedewerker en single.

Een personage moet bij me passen…

„Zowel qua uiterlijk als persoonlijkheid. Meestal sterke, vrouwelijke karakters. Ik was een buitenbeentje op de basisschool en heb geleerd voor mezelf op te komen. Op mijn negentiende ging ik voor het eerst met mijn broer naar een conventie. Daar zagen we mensen in coole pakken rondlopen en dachten: dat gaan wij ook doen! Toen we in de tuin van onze ouders zwaarden en schilden in elkaar knutselden en alles onder de houtsnippers lag, was mijn vader niet blij. Hij snapte niet waarom we in hemelsnaam in die pakken wilden lopen. Tot hij een foto zag. Toen zei hij: ’Die wil ik als screensaver op mijn telefoon!’”

Een nieuwe liefde…

„Hoeft niet mee te doen, maar hij moet er wel begrip voor hebben. Bij mij thuis schrikt-ie waarschijnlijk van alle zwaarden die hier rondslingeren, haha! Maar het is een hobby, niet mijn leven. Ik werk bijna elk weekend aan een kostuum, en voor een conventie ook doordeweeks na mijn gewone werk. Ik begin altijd met de schoenen, die vind ik het leukst om te maken.”

Via social media…

„Deel ik foto’s en video’s. Mijn volgers kunnen prints bestellen. Gek idee dat ik dan bij iemand aan de muur hang! Ik ga drie of vier keer per jaar naar conventies in het buitenland. Laatst was ik naar een conventie in Amerika, Katsucon, en kwam ik ook fans tegen. ’Hé, ben jij Shiaya? Ik volg je werk al super lang!’ Ja, je hebt ook rare types die het opwindend vinden, een vrouw in zo’n pakje met een zwaard, maar gelukkig komt dat heel weinig voor.”

Maandelijks zet ik een bedrag apart…

„Voor kleding of kostuums. Vaak spreid ik de aankopen voor een pak uit over een paar maanden. De kosten variëren van 100 tot 500 euro per kostuum. Op deze foto sta ik als een karakter uit de Koreaanse game Aion. Zij is van de goede kant, daar gaat mijn voorkeur naar uit. In Nederland is cosplay niet zo populair als in Duitsland of Polen, we lopen een beetje achter. Dat komt denk ik door onze ’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Maar ik krijg genoeg leuke reacties. Laatst liep ik in kostuum op het station van Utrecht en werd ik enthousiast begroet: ’Hé commander Ashley!’ Voorlopig denk ik nog niet aan stoppen, maar of ik dit nog doe als ik veertig ben? Ik weet niet of ik mezelf dan nog in zo’n pak wil zien...”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.