Nieuws/Vrouw
886002
Vrouw

Wat Zij Vindt

Poeppraat

Mannen, what is up met dat gedoe over poep? En scheten? Wat is daar zo boeiend aan?

Zet zes vrouwen in een vakantiehuisje en het ruikt er bij wijze van spreken de hele dag naar bloemetjes. Poepen moet iedereen natuurlijk, maar dat doe je bij voorkeur 's nachts, als iedereen slaapt. Of als je - door listig te plannen - even vijf minuten alleen in het huisje bent. Scheten laten? Dat doen wij vrouwen natuurlijk niet. Althans, dat proberen we voor te wenden. En als het dan toch moet, dan zo zachtjes mogelijk en op een plek waar niemand een onverhoopte stinkerd kan ruiken. 

Zet zes mannen in datzelfde vakantiehuisje en de trompetgeluiden vliegen je om de oren. Moet er gepoept worden, dan wordt dat met veel bombarie aangekondigd. "Jongens, ik zou even een halfuurtje uit de buurt van de wc blijven hoor. Ik ga effe schijten! Bwahahahahaaaa". 

Tja. Als mannen onder mekaar moeten jullie dat vooral lekker blijven doen. Maar ik blijf me verbazen over de schijnbaar onbedwingbare behoefte van leden van het mannelijk geslacht om tot in detail tegen ons vrouwen uit te wijden over hun gewoontes omtrent de stoelgang en het laten ontsnappen van overbodige lucht. Gewoon even een greep uit een aantal poepgerelateerde uitspraken waar ik de afgelopen maanden mee geconfronteerd werd (disclaimer op verzoek: deze kwamen - godzijdank - lang niet allemaal van De Verkering):

  • "Het is mijn grootste droom om een keer zo'n harde scheet te laten dat mijn partner wakker schrikt."
  • Tijdens het klussen in een huis: "Zo héé! Wat hebben we gisteren gegeten? Je ruikt het op zolder nog, hahaha!"
  • "Ik vind het gewoon fijner om te poepen als mijn vriendin ook in de badkamer is. Dat ontspant zo lekker."
  • Op de camping: "Waar is je iPad? Ik ga even naar het toiletgebouw." (Serieus? Je gaat even lekker zitten kakken met andermans iPad op schoot? In een openbare ruimte?)
  • Met trotse blik alsof er zojuist een wereldprestatie geleverd was: "Je wilt het vast niet weten, maar ik moest drie keer doortrekken! Drie keer!" (Dat wilde ik inderdaad niet weten, nee)
  • Op een personeelsfeestje: "Als ik 's morgens wakker wordt, dan komt er toch een lucht uit! Knetterdeknetter, net een trompet!"
  • Op een kinderverjaardag: "Ik ben eigenlijk een hele sociale man. Ik laat geen scheten onder de dekens, maar in de badkamer. Heeft ook wel een lekkere akoestiek." 

Toen wij vorig jaar onze fijne jaren dertig-woning voor het eerst bezichtigden, was ik op slag verliefd op de openslaande tuindeuren en de originele tegeltjes in de hal. Maar de aandacht van De Verkering werd maar naar één ding gezogen: de stokoude toiletpot, mét plateau. Meteen werden er appjes naar een vriend gestuurd. "Je raadt nooit wat ik in mijn nieuwe huis heb! Een plateaupot!". De vriend snapte de verukking. "Geweldig!". Een herkenbaar verhaal voor een vriendin met buitenlandse lover. Haar wederhelft raakte ook praktisch in extase bij de aanblik van de wc-pot met show-plateau. En waarom? Omdat je dan zo lekker kunt analyseren wat je zojuist uit je lijf geperst hebt, blijkbaar.

Dat snap ik dus niet. Waarom zou je dat willen zien? Wat is er zo interessant aan poep? Is dat ook de reden dat mannen vaak zo ontzettend lang op de plee zitten? Waar is dat goed voor? Je gaat ziten, doet je ding, veegt af en staat op. Hoeveel langer dan een minuut kan dat duren? Maar de meeste mannen die ik ken, zijn gerust 25 minuten zoek als ze moeten. Misschien is dat ook wel de reden dat de geur zich bij mannen altijd een stuk penetranter lijkt te verspreiden dan bij de meeste dames. Er is gewoon veel meer tijd voor die geurmoleculen om zich een weg in de atmosfeer te banen voor ze richting riool worden gespoeld.

Ik snap dus echt niets van die fascinatie met poep en scheten. Poepen en winden laten is iets wat we allemaal doen, het móet. En misschien zijn wij vrouwen daar soms ook wel wat te krampachtig over. Ik kan me nog een keer met een ex-vriendje herinneren. Hij was diep in slaap, maar ik lag de hele nacht met heftige kramp in mijn buik wakker omdat ik bang was dat als ik in slaap viel, ik een wind zou laten. Dat is wellicht wat overdreven. Maar over het algemeen vind ik dat poepen en scheten best een beetje in de taboesfeer mag blijven hangen. Het is namelijk gewoon geen sexy onderwerp. 

Dus, mannen: poepen moet je gewoon dóen, niet bespreken. Want echt, jullie worden er niet aantrekkelijker op als we alle details van jullie kringspieravonturen kennen.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!