888759
Vrouw

Bitterzoet: haar talent werd pas aan het einde van haar leven ontdekt

Dag in dag uit paste Vivian Maier op de kinderen van anderen. Tussen de bedrijven door stond ze zichzelf toe haar passie tot wasdom te laten komen: straatfotografie. Niemand wist van haar talent af tot het moment dat ze haar collectie aan het einde van haar leven noodgedwongen moest verkopen en de nieuwe eigenaar de kwaliteit van haar foto's ontdekte. Bekijk haar intrigerende foto's hier.

Professioneel nanny én getalenteerd straatfotografe ineen: dat was Vivian, dochter van een Oostenrijkse vader en Franse moeder, maar geboren in de VS. In haar vrije tijd zwierf Maier door de straten van New York en Chicago, en legde het Amerikaanse straatleven in de jaren '50, '60, '70 en '80 op de gevoelige plaat. Minder bedeelden, emigranten; niemand ontsnapte aan het scherpe oog van de Amerikaanse.

Toen haar lot in de jaren '80 een drastische wending nam: financiële zorgen en geen vast dak boven haar hoofd maakten het fotograferen moeilijk. Eind jaren '90 zou Maier haar camera definitief naast zich neerleggen en belandden al haar spullen, inclusief de duizenden negatieven, in een opslag. De beelden raakten langzamerhand in vergetelheid, totdat ze in 2007 wegens wanbetaling geveild moesten worden.

Een groot deel van de collectie kwam in het bezit van John Maloof die na nader onderzoek de ongelofelijke kwaliteit van de foto's ontdekte. Terwijl Maier's collectie in goede handen kwam, verging haar een tragischer lot: in 2008 gleed ze uit op het ijs en kwam ongelukkig ten val. In april 2009 overleed ze.

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam wijdt vanaf 7 november een tentoonstelling aan de straatfotografe: Vivian Maier, Street Photographer.

De tentoonstelling is van 7 november 2014 tot en met 28 januari 2015 te zien in Fotografiemuseum Foam, Amsterdam.

Meer ontroerende verhalen op VROUW: