888984
Vrouw

Leontine Borsato in Burundi | Stop moedersterfte

'Aline raakt op haar vijftiende zwanger'

"In aanloop naar de campagneweek van Cordaid Memisa maken we een reis naar Burundi. Een land waar 1 op de 31 vrouwen overlijdt aan complicaties tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling."

"Vanuit het dorpje Makamba waar wij verblijven, rijden we vandaag naar een kleiner dorpje aan de grens met  Tanzania. De 1,5 uur durende tocht door een landschap dat je zou kunnen vangen in een schilderij is prachtig! Het verhaal van Aline, een meisje dat ik daar ontmoet is daarentegen alles behalve dat.

Aline is 15 jaar als ze een vriendje krijgt op school. Ze raakt zwanger. Zodra haar vriend hier achter komt, verlaat hij haar en staat ze er alleen voor. Aline dacht dat ze door het krijgen van een kindje een gelukkigere relatie met haar vriendje zou hebben, maar het tegendeel blijkt waar. Twee jaar later heeft ze een nieuw vriendje en raakt ze opnieuw zwanger. Helaas houdt ook deze relatie geen stand en ook nu staat ze er weer alleen voor. Ze woont bij haar moeder met haar twee kleine kindjes in een klein hutje. Iedere dag moeten ze zien te overleven.

Cordaid Memisa wijst jonge meisjes  op de gevaren  zwangerschap op jonge leeftijd. Gevaar niet alleen voor hun gezondheid en die van de baby, maar ook gevaar voor hun eigen toekomst. Cordaid Memisa geeft daarom voorlichting en zorgt voor betere toegang tot anticonceptie. Ook ouders, leraren en dorpshoofden worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Niet alleen voorbehoedsmiddelen zijn van levensbelang, maar ook het besef dat de verandering van de cultuur ‘hoe meer kinderen, hoe beter’ noodzakelijk is voor een betere toekomst van de moeders en de kinderen!

Een veilige zwangerschap en bevalling begint met goede voorlichting. Ik heb in mijn reizen over de afgelopen jaren gezien hoe belangrijk deze voorlichting is. Ik hoop dat wij er met z’n allen voor kunnen zorgen dat meer moeders veilig kunnen bevallen."