889684
Vrouw

Leontine in Burundi | Stop moedersterfte

'De kindjes moeten uit haar buik om infecties te vermijden'

Elke twee minuten overlijdt een moeder tijdens haar zwangerschap of bevalling. Burundi is hierin een de van de trieste koplopers. 1 op de 31 vrouwen overlijdt daar namelijk tijdens de bevalling, terwijl dat in Nederland 1 op de 10.500 vrouwen is. Cordaid Memisa ambassadrice Leontine Borsato reisde naar het Afrikaanse land en houdt een week lang een blog bij op VROUW.nl over wat zij daar aantreft.

"Ik ben voor Cordaid Memisa op reis in Burundi. Na een kort nachtje vertrekken we 's ochtends vroeg naar het ziekenhuis. We krijgen een warm onthaal van alle nieuwsgierige lokale bewoners. In een dorp als Makamba gebeurt doorgaans weinig speciaals, dus de komst van een filmploeg van 'mzungu’s' (blanken) trekt veel bekijks.

Het is al hartstikke druk in het ziekenhuis. Er zitten heel veel vrouwen met hun kinderen te wachten voor controles, echo's, maar helaas zien we ook veel zieke mensen. Alice, de enige vroedvrouw en het boegbeeld van het ziekenhuis, vraagt me haar te vergezellen tijdens haar werkzaamheden. Alice loopt dagelijks tegen allerlei beperkingen aan. Zij doet controles bij zwangere vrouwen, maakt echo’s, doet de bevallingen en stuurt moeders door naar de chirurgie voor een keizersnede indien er op het laatste ogenblik complicaties optreden. 

We beginnen op de afdeling echografie. Hier ontmoet ik een zwangere vrouw, ze heeft malaria. Tijdens haar zwangerschap is ze niet onder controle geweest. Tijdens de echo blijkt ze zwanger van een tweeling. Dan volgt vreselijk nieuws… We zijn er allemaal stil van. Ze zal haar kindjes verliezen door het gebruik van de medicatie om de malaria te bestrijden. De kindjes moeten zo snel mogelijk uit haar buik om infecties te vermijden. Ik voel haar verdriet, ik ben sprakeloos van machteloosheid.

De volgende patiënt is een jonge vrouw, ze is voor het eerst in verwachting en tijdens haar echo blijkt haar kindje gezond. Het wordt een jongetje. Ik vroeg haar waarom ze naar het ziekenhuis is gekomen en ze vertelde me dat ze in haar dorp voorlichting heeft gehad van medewerkers van Cordaid Memisa over het krijgen van kinderen.

Cordaid Memisa zorgt voor medische controles van vrouwen tijdens de zwangerschap, zodat complicaties tijdig ontdekt en behandeld kunnen worden. Ze vertelt dat heel veel zwangere vrouwen inmiddels voor controles naar ziekenhuizen komen terwijl dit vroeger eigenlijk niet gebeurde omdat men dit simpelweg niet kon betalen. Als ik dat hoor, voel ik me trots. Na een lange dag heb ik diep respect voor Alice, zij moet het allemaal in haar eentje doen. Ze doet vreselijk haar best maar ze kan dit niet alleen. Deze geweldige vrouw moeten wij helpen, net zoals alle andere vrouwen die zich dag en nacht inzetten om moeder veilig te laten bevallen."

---

Lees ook haar eerste blog: 'Bevallen zonder elektriciteit'

---