889687
Vrouw

Leontine Borsato in Burundi

Bevallen zonder elektriciteit

Elke twee minuten overlijdt een moeder tijdens haar zwangerschap of bevalling. Burundi is hierin een de van de trieste koplopers. 1 op de 31 vrouwen overlijdt daar namelijk tijdens de bevalling, terwijl dat in Nederland 1 op de 10.500 vrouwen is. Cordaid Memisa ambassadrice Leontine Borsato reisde naar het Afrikaanse land af en houdt een week lang een blog bij op VROUW.nl over wat zij daar aantreft.

"Ik ben al jaren ambassadrice van Cordaid Memisa, een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet om moedersterfte te verlagen. En dat is hard nodig, want iedere 2 minuten sterft ergens ter wereld een vrouw vanwege complicaties bij zwangerschap of haar bevalling. 99% van deze trieste gevallen komt voor in ontwikkelingslanden.

Voor de aankomende actieweek ben ik met een team van Cordaid Memisa naar Burundi gereisd, waar we de projecten van Cordaid Memisa hebben bezocht. Van 3 tot en met 7 november zijn deze reisverslagen te zien in RTL Boulevard en vragen we aandacht voor de schrijnende situatie in dit land. Burundi is een klein land waar 2/3 van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In dit land sterft 1 op de 31 moeders tijdens hun bevalling. Om een idee te geven, in Nederland is dit 1 op de 10.500 vrouwen. Tijdens de reis onderzoeken we waarom er nog altijd zoveel vrouwen overlijden tijdens hun zwangerschap of bevalling. Daarnaast gaan we kijken naar wat Cordaid Memisa al heeft kunnen betekenen voor deze mensen en waar er nog extra hulp nodig is.

Vanuit Brussel vliegen we naar de hoofdstad van Burundi: Bujumbura. Bij aankomst komt de regen met bakken uit de hemel, het regenseizoen is hier net begonnen. Na een overnachting in de hoofdstad vertrekken we vroeg naar onze bestemming Makamba. Het is een prachtige en lange autoreis, over hobbelige wegen, langs vele dorpjes en het  enorme meer Tanganyika dat de grens vormt met Congo.

Wat me opvalt, is de prachtige natuur. Burundi tekent zich door uitgestrekte groene koffie- en theeplantages, heel veel palmbomen en een flink berglandschap. Makamba ligt op 1500m hoogte. Het is een plaatsje met zo'n 3000 inwoners. Bij aankomst ontmoeten wij de lokale partnerorganisatie van Cordaid Memisa. Zij zijn verantwoordelijk voor de juiste ondersteuning van verschillende klinieken in de omgeving waar moeders kunnen bevallen.

Na een uitgebreide introductie over de situatie hier en de projecten die we de komende dagen bezoeken vertrekken we direct naar het grote ziekenhuis van Makamba. Hier maken we kennis met Alice, zij is de enige vroedvrouw in dit ziekenhuis en begeleidt per jaar zo'n 1000 bevallingen, ongelofelijk! Ze geeft ons een rondleiding door het ziekenhuis en direct wordt duidelijk waarom hulp hier zo hard nodig is; er is af en aan elektriciteit, er staan bedden met kapotte matrasbodems, voornamelijk zónder matrassen, het is donker en overvol.

Wat wel erg opvalt, is dat het ziekenhuis een echoapparaat en drie couveuses heeft. We spreken af om de volgende dag terug te komen met de filmploeg en vertrekken naar ons hotel. Kamers met een bed en een stoel en een kleine badkamer met douche en toilet. Er is geen water en geen elektriciteit dus we gaan back to basic. Maar met liefde, want wij komen hier voor de moeders en kinderen!"