Nieuws/Vrouw
892505
Vrouw

Wat Zij Vindt

Cursus Facebook (omdat niet iedereen het principe snapt)

Facebook maakt meer kapot dan je lief is. Menig huwelijk of vriendschap staat bij vlagen onder druk door een niet zo doordachte post op Facebook. Iemand niet taggen (of juist wel) en iets liken (of juist niet) kan een bom onder relaties leggen. Een beetje hysterisch is het allemaal wel, maar feit is ook zeker dat er heel wat mensen het principe van Facebook niet helemaal begrepen hebben. En dat is jammer, want het kan zo leuk zijn…

De vrouw die deze week enthousiast mét beeld van de vrucht haar abortus aankondigde hoort in mijn optiek een levenslange Facebookban te krijgen. En therapie. De plank misslaan is in deze een understatement.

Een iets minder ernstig vergrijp is melding maken van je medische situatie met beeld. Niemand, werkelijk niemand zit er op te wachten op de al dan niet nuchtere maag in een open wond van een Facebookvriend te kijken. En het gebeurt, echt. Ook zonder beeld hoeft het niet trouwens. Deze week werd ik getrakteerd op een levendig gesprek tussen een stel vrouwen over ‘heftige bloedingen’. Waarom?

Facebooken met een borrel op is een no-go. Dat gaat zelden goed. Alcoholisch/emotionele mededelingen en foto’s zijn voor nuchtere mensen extreem lachwekkend. En voor jezelf the day after afschuwelijk gênant. In dezelfde categorie: ‘mededelingen gedaan in emotionele disbalans’. Heb je enorme ruzie met iemand, houd dat dan ver van sociale media. Tegeltjeswijsheden die duidelijk maken dat je extreem gekwetst bent door iemand (van wie je de naam uiteraard niet noemt) zijn tenenkrommend. Nog erger zijn de mensen die daar dan weer vol begrip op reageren. Een roddelsessie in het openbaar. Bah.

Niet gênant, wel irritant: iedere lunch die je buiten de deur eet posten. Inchecken in de sportschool. Elke dag je profielfoto veranderen. Klagen over de maandag. Klagen over de dinsdag. Klagen over je werk. Klagen over het weer. Alleen Facebooken als je in het buitenland bent. Iedere dag melding maken van het aantal kilometers dat je gerend hebt. Eindeloos foto’s van je kinderen plaatsen, met bijschriften als ‘wat een moppie is het toch’ of ‘#verliefd’.

Bedenk voor je post eens: hoeveel mensen op mijn Facebook vinden dit leuk? Zullen ze er om lachen? Voegt het iets toe? Je kunt echt niet iedereen pleasen, maar een beetje je best doen is toch wel mogelijk? Van de ruim 500 mensen op mijn Facebook, weet hooguit 10% mij te boeien. Dat moet beter kunnen! Laten we beginnen met het origineler feliciteren dan ‘gefeliciteerd’ als iemand jarig is. Op naar een mooier Facebook!

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #wzv!