Vrouw/Columns & Opinie
893275119
Columns & Opinie

'Waarom is de relatie tussen alcohol en (borst)kanker niet veel bekender?'

'Drink je niet? Dry January zeker?' Mijn tafelheer kijkt me argwanend aan. Ik leg hem uit dat ik écht niet meer drink. Nooit meer. Dat kan ik tegenwoordig hardop zeggen zonder het benauwd te krijgen. De reden laat ik achterwege, die bevordert de feestvreugde zelden.

Hij kijkt not amused: "Ik moet er niet aan denken, zal er ook nóóit aan beginnen", benadrukt hij met een waarschuwende blik. Zo van: 'Haal het niet in je harses om daar iets over te zeggen!' Wat denkt ie nou? Ik pieker er niet over, ik zit hier ook gewoon om een vrolijke avond te hebben. Dus babbel ik gezellig met hem en besluit hij mij niet veel later tóch een leuk mens te vinden, 'Oondanks dat je niet drinkt.' Poe hé, heb ik even mazzel…

Commentaar

Eigenlijk is het te gek om waar te zijn, maar misschien vind ik het commentaar wel de grootste uitdaging van niet drinken. Alle vragen die ik moet beantwoorden: of ik nog naar borrels, etentjes, feestjes en cafés ga? Of ik het daar dan leuk vind? Of ik niet het gevoel heb dat ik alle gezelligheid mis? En de allerfraaiste: of mijn leven nog wel de moeite waard is? Het is de wereld op z’n kop.

En dan hebben we het over de reden nog niet eens gehad. Die valt namelijk bepaald niet in de categorie 'Gezellige borrelpraat'. Na mijn diagnose ruim twee jaar geleden ontdekte ik tot mijn ontsteltenis dat alcohol het risico om borstkanker te krijgen nogal verhoogt. Als je als vrouw iedere dag één glas drinkt, is dat al het geval.

Dingena Mol

Dingena Mol

Een flesje

Nou durf ik toe te geven dat ik niet van een glaasje was, meer van een flesje. Niet iedere dag, maar toch. Nooit zal ik zeker weten dat ik kanker kreeg van mijn jarenlange liederlijke levensstijl, maar na operatie, bestralingen en chemo’s wil ik dat risico gewoon niet meer lopen. Punt.

Ronduit bizar vind ik dat onlangs bleek dat 90% van de Nederlanders géén idee heeft van de relatie tussen alcohol en (borst)kanker. Waarom is dat in godsnaam niet veel en veel bekender?

Van de zotte

In de media wordt moord en brand gegild als blijkt dat, ik noem maar wat, je geen kilo salami per week moet eten, maar over het effect van ons vaak niet zuinige alcoholgebruik werden tot nu toe niet zulke in het oog springende mededelingen gedaan. Dat is toch van de zotte?

Om de bewustwording te vergroten was ik daarom dit weekend samen met Marjolein de Jong - oncologisch chirurg en bestuurder van het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven - te gast in het radioprogramma Nieuwsweekend. Wat ons betreft is de geest definitief uit de fles; deze informatie is té belangrijk om nog langer af te doen als 'Weer iets waar je kanker van krijgt.'

Party pooper

Op de borrel 's avonds keken mensen licht beschaamd naar hun glas toen ik binnenkwam. Ze hadden me gehoord op de radio. Ja, hallo, dat is ook niet de bedoeling, straks word ik nergens meer uitgenodigd!

Denken ze: 'Heb je haar weer, de party pooper.' Misschien moet we even iets afspreken: 'Als ik mijn niet al te blijde boodschap niet verkondig tijdens feestelijke gelegenheden, laten jullie mij dan voortaan met rust met stomme vragen omdat ik niet drink? Deal?'

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.