Nieuws/Vrouw
894126312
Vrouw

Cornelie heeft een bipolaire stoornis: Het is een frêle evenwicht

Met haar boek Pillendoos hoopt Cornelie Egelie-Sprenger (45) het stigma op psychische ziekten weg te nemen. Ze schrijft openhartig over haar extreme stemmingswisselingen: "Delen is helen. Ik durf te zeggen dat erover schrijven en praten heeft voorkomen dat het bij mij erger is geworden."

Als je haar ziet, zie je eigenlijk niks aan Cornelie. Voor mij zit een bekoorlijke vrouw, een nette dame uit een keurig dorp. Ze beaamt lachend: "Nee, je ziet niets aan me. Ik ben een Wassenaarse 'pillendoos'."

Bos bloemen

"Als het niet goed met me gaat, wordt er snel gezegd: 'Tanden op elkaar en doorgaan'. Maar dat gaat dus niet. Als je je arm breekt, komen er mensen op bezoek met een pannetje soep. Ik heb in al die jaren één keer een bos bloemen gekregen."

Psychiater Bram Bakker zag Cornelie bij Eva Jinek praten over haar bipolariteit en benaderde haar met een vraag. Cornelie: "Of ik een boek wilde schrijven. Maar omdat mijn hersenen een flinke optater hebben gehad door medicatie en drie psychoses heb ik wel gezegd dat het simpel taalgebruik zou worden, met korte zinnen.

Het is dus geen roman. Dit boek gaat over mij. Over mijn stemmingswisselingen, over manisch-depressief zijn en een psychose hebben. Het gaat ook over de mensen dichtbij mij; mijn moeder, mijn man, mijn kinderen en mijn broer."

Manisch

Door alle leuke dingen rondom het boek zit Cornelie aan 'de hoge kant': "Medicijnen houden mij momenteel zoveel mogelijk in balans. Aan 'de hoge kant' zitten is niet goed. Dan word ik hyper. Een beetje hyper is leuk, maar als ik manisch word, is het flink oppassen geblazen. Dan gaat mijn hoofd razen en heb ik geen controle meer over mijn gedachten en gevoelens.

Ik kreeg vier jaar geleden de diagnose bipolariteit en sindsdien ben ik goed ingesteld op het medicijn lithium en een antipsychoticum. Mede daardoor en de adviezen van mijn psychiater en sociaal psychiatrisch verpleegkundige blijf ik redelijk in balans, al is het een frêle evenwicht."

Prikkelloze klusjes

"Levensgebeurtenissen als een sterfgeval, geboorte of verhuizing kunnen ontregelen. Daarom wandel of loop ik elke dag hard. Daar heb ik veel baat bij. Net als bij wassen, koken en andere prikkelloze klusjes die rust en regelmaat brengen.

Het toverwoord is doseren. Met werk heb ik van alles aangepakt, maar het kan snel te veel worden. Bijvoorbeeld nu ook met het boek. Een presentatie doen gaat, maar als ik daarna ook nog moet signeren kan het zijn dat ik overprikkeld raak. Dit ondervang ik door iemand mee te nemen en door tijdens de presentatie gewoon eerlijk aan te geven dat mijn emmer sneller volloopt."

Klinische depressie

"Ik moet mezelf dus in acht nemen. Als ik bijvoorbeeld te lang achterelkaar niet goed slaap, en ik heb pech, dan kan ik in een depressie geraken. Het allerergste is dat ik dan een stemmetje hoor dat zegt dat ik er maar een einde aan moet maken. Ik heb vijf keer een klinische depressie meegemaakt. Die duurden zes maanden tot twee jaar. De hel op aarde!"

De psychische ziekte die Cornelie heeft is erfelijk: "Ook mijn broer is bipolair. Hij wil soms zijn medicatie niet innemen, omdat hij het suf vindt pillen te moeten slikken voor zoiets 'pietluttigs' als extreme stemmingen."

Op Crocs

"Maar onlangs nog was hij extreem hieperdepiep. Dan wil hij bijvoorbeeld spontaan emigreren. Dit brengt mij dan weer uit balans omdat ik overleg moet voeren met zijn behandelaar voor eventuele opname in een psychiatrische inrichting.

Vriendinnen bellen weleens om te zeggen dat ze mijn broer in de dorpsstraat zien lopen, op Crocs en in badjas. Als ik zelf aan 'de onderkant' zit, schaam ik me en vind ik mezelf de meest zielige persoon op aarde. Aan 'de bovenkant' lacht het leven mij toe, al kan ik vanuit dat uitbundige dan weer doorschieten naar een manie of psychose.

Kortom, ik heb levenslang. Ik ben een rare snoeshaan, maar ook een hoogopgeleide vrouw en een lieve moeder. Door mijn verhaal op te schrijven hoop ik dat men anders gaat kijken naar mensen met een psychische aandoening."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook je verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.