Vrouw/Mama
895722540
Mama

'Drank aan kind geven is reinste kindermishandeling'

Marina van de Wal vindt het kindermishandeling om kind drank te geven

Marina van de Wal vindt het kindermishandeling om kind drank te geven

Kinderen van 17 die bier kunnen kopen in de sportkantine. Opvoeddeskundige Marina van der Wal is er op z’n zachtst gezegd niet blij mee. En welke invloed heb je als ouder nog op het drankgedrag van je kind als het na het sporten 'zomaar' een biertje kan drinken?

Marina van de Wal vindt het kindermishandeling om kind drank te geven

Marina van de Wal vindt het kindermishandeling om kind drank te geven

Marina: "Ik weet dat het voor bijvoorbeeld de KNVB en andere sportorganisaties een heet hangijzer is. Niemand wil een ongezonde kantine. Er is geen een sportvereniging die staat te springen bij het nieuws over drinkende kinderen.

Toestemming

Achter de bar staan allemaal vrijwilligers. De ouders van kinderen die er sporten. Het is voor veel mensen lastig dat als een vader van een vriendje vijf biertjes bestelt te zeggen: 'Ik geef je er maar eentje, want de rest gaat naar kinderen van onder de 18.' Het zijn vaak persoonlijk relaties, het is je buurman of een kennis. Het is lastig om vanuit die positie de les te gaan lezen.

Ik zou het per team oplossen. Aan het begin van het seizoen met alle ouders bij elkaar één lijn trekken, dan weet je in ieder geval dat jouw kind en zijn team geen drank krijgen. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek onder ouders van pubers dat bijna de helft van de vrienden toestemming heeft om alcohol te drinken.

Kindermishandeling

Als je je dan realiseert dat bijna een kwart van de 15-jarigen alcohol mag drinken van de ouders, dan snap je dat onder de 18 alcohol drinken ook in sportkantines een probleem is. Ik zou zeggen in het kader van 'Geen druppel onder de 18' je je kinderen dan misschien ook Nix laat drinken.

Je kind - of het kind van een ander - alcohol geven is wat mij betreft je reinste kindermishandeling. Je gaat je kind toch ook niet de sloot in duwen? Uit recent onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet blijkt ook weer dat kinderen die alcohol aangeboden krijgen van hun ouders op latere leeftijd vaker een alcoholprobleem ontwikkelen.

Rauwmelkse kaas

“Tijdens de zwangerschap drink je niet en eet geen rauwmelkse kaas. Alles om het baby’tje maar zo gezond mogelijk te houden. Je zorgt vervolgens dat ze niet in 7 sloten tegelijk lopen, niet op een motor klimmen voor hun 18de maar je geeft ze wel drank! Het emotioneert mij echt.”

Moeite

Kinderen van een jaar of 14,15 zouden overigens zelf al in de gaten moeten hebben wat wel en niet kan zonder dat een volwassene de hele tijd in hun nek staat te hijgen. Ze zouden moeten weten dat ze op die leeftijd geen biertje mogen bestellen na het sporten. Maar ik begrijp wel hoe dat gaat. Ze zijn in een groep en dan is het elkaar ophitsen: 'Durf jij?'

Een echte puber is een ongehoorzame puber. Er wordt gespeeld en geëxperimenteerd met de regels. Dat hoort bij hun ontwikkeling. Dus zelfs als jij stelt dat hij onder de 18 geen druppel krijgt zal hij er moeite voor doen om wel te drinken. Laat hem die moeite maar doen.

Afspraken

Werp maar een drempel op, maar beknibbel niet op het sporten. Maak van tevoren afspraken met elkaar. Als je kind toch heeft gedronken na het sporten en je merkt het, dan is het feestje van het aankomend weekeinde van de baan. Ik begrijp dat 'Nee' zeggen niet gezellig is en dat opvoeden een uitdaging is, maar het is wel belangrijk om voet bij stuk te houden als het de gezondheid van je kind betreft."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.