Vrouw/Praat Mee
896993045
Praat Mee

Praat mee

Neem jij de achternaam van je partner aan?

Presentatrice en bride tot be Sylvie Meis (42) heeft duidelijk aangegeven haar achternaam te willen behouden wanneer zij trouwt met de Duitse Niclas Castello (41). In haar huwelijk met Rafael van der Vaart (2005-2013) stond de presentatrice hier nog heel anders in. Toch is ze nu duidelijk in haar besluit: ze zou nooit meer de achternaam van haar man aannemen. Vroeg VROUW zich af: Past het aannemen van de achternaam van je partner nog in deze tijd?

Registreren

Als je trouwt of je partnerschap registreert, mag je de achternaam van je partner aannemen voor dagelijks gebruik. Je eigen achternaam blijft je officiële achternaam. Er zijn verschillende manieren waarop je de achternaam van je partner kan aannemen: eerst de naam van je partner, gevolgd door je eigen naam, of juist andersom.

Je kunt ook je eigen achternaam vervangen door die van je partner, hoewel je eigen naam altijd op je identiteitskaart of paspoort blijft staan. Wel kan je aanvragen om de naam van je partner erbij te vermelden. Je kan overigens altijd je oorspronkelijke naam weer aannemen, ook tijdens je huwelijk. Zonder procedure.

Hard gewerkt

Eerder maakten we een poll op onze Facebookpagina met de vraag: neem jij de achternaam van je partner aan? Het resultaat was 1100 keer een ’ja’ met daartegenover 460 lezeressen die ’nee’ antwoordden.

Sylvie Meis behoort dus nadrukkelijk tot de laatste groep. De presentatrice moet wegens corona haar bruiloft nog even uitstellen, maar liet al wel weten dat als de tijd daar is - naar verluidt september - ze Castello’s achternaam dus niet zal aannemen: ,,Ik heb hard genoeg gewerkt en gestreden om als 42-jarige vrouw op dit punt te zijn. En niet om mijn naam weer te veranderen.”

Praat mee

Is het aannemen van je partners achternaam misschien niet meer van deze tijd? Is het juist vreemd dat we dit ooit zo normaal hebben gevonden? Of zijn er andere redenen waarom dit geen goede optie meer is? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.