Vrouw/Praat Mee
897331946
Praat Mee

Praat mee

Durf jij met je gezin naar oranje gebied te reizen?

Durf jij het aan om met je gezin naar oranje gebied te reizen? Praat mee!

Durf jij het aan om met je gezin naar oranje gebied te reizen? Praat mee!

De zomer in Europa is voorbij. Vakantiegangers die nu nog naar de zon willen moeten op zoek naar een bestemming buiten Europa, maar daar staan vrijwel alle landen op oranje. Reisbureaus besluiten toch naar deze bestemmingen te vliegen en gaan zo tegen het overheidsadvies in, meldt De Telegraaf. Zou jij met je gezin naar oranje gebied durven te vliegen?

Durf jij het aan om met je gezin naar oranje gebied te reizen? Praat mee!

Durf jij het aan om met je gezin naar oranje gebied te reizen? Praat mee!

Code oranje betekent dat er geadviseerd wordt alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn volgens de overheid niet noodzakelijk. Voor vrijwel alle landen buiten Europa geldt code oranje. Begin november wordt er door de ministerraad besproken of de reisadviezen aangepast kunnen worden.

Kosten

Een reisadvies is niet bindend, je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om wel of niet te reizen. De meeste reisverzekeraars vergoeden een annulering van reizen naar een oranje of rood gebied niet. Wanneer iemand corona krijgt in een oranje gebied, dekken de meeste reisverzekeringen de extra kosten ook niet. In de meeste landen moet je met corona in quarantaine en mag je niet reizen. De kosten voor een langer verblijf en het omboeken van een vliegticket worden dus niet gedekt door de reisverzekering.

Mocht iemand in het buitenland in het ziekenhuis terechtkomen vanwege corona, dan worden die kosten wel gedekt via de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor landen met een negatief reisadvies. Niet alle kosten worden vergoed, bijvoorbeeld als de zorg duurder is dan in Nederland.

Werk

Een werkgever mag een werknemer niet verbieden om naar oranje gebied te reizen, meldt Juridisch Loket. Wel kan dit gevolgen hebben voor het recht op loon. Bijvoorbeeld als iemand vast komt te zitten in het vakantieland of als iemand bij thuiskomst niet kan werken door besmetting met het coronavirus kan dit als gevolg hebben dat deze werknemer geen recht op loon heeft.

Reacties

Deze Twitteraar is op vakantie geweest naar een oranje gebied. Ze heeft hier tijdens haar vakantie niks van gemerkt.

Tamara laat op Twitter weten dat zij haar vriendinnenweekend naar het buitenland juist heeft vervangen door vakantie in eigen land vanwege code oranje.

Praat mee

Durf jij het aan om met je gezin naar oranje gebied te reizen? Of vind jij dat er te veel risico’s aan vastzitten? Praat mee via onze Facebookpagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.