Vrouw/Columns & Opinie
897812913
Columns & Opinie

'Houd toch op met je beachbody!'

vol strand

vol strand

'Sinds wanneer móét iedereen een beachbody?', kopt de column van Teun van de Keuken deze week in Volkskrant. Nou, daarin heeft hij VROUW-journalist Hester Zitvast mee! Want zij is wel zo ontzettend klaar met dat bikini-proof-streberige.

vol strand

vol strand

Zo ergens rond maart begint de onrust. Als je dan lekker fanatiek met diëten en sporten begint, zou je in 12 weken weer op je geboortegewicht moeten kunnen zitten, en geen six-, nee een twelve-pack op je buik, rug en kont moeten kunnen hebben.

Zeekoeien

En dat willen we natuurlijk allemaal. Lekker flashen met onze nieuw verworven spieren terwijl de rest van Nederland gewoon lekker ongemotiveerd dik en uitgezakt ligt te liggen op het strand. Als ze daar überhaupt nog durven komen, de zeekoeien.

Het zou jou niets verbazen als het strand met een toegangscontrole gaat werken. Waar je vroeger niet met je witte sportschoenen de disco in mocht, word je nu de toegang tot publiekelijk zonnen ontzegd. Vanewege een vetrol.

Verdriet verdrinken

Waar je ook kijkt, zie je posters van sportscholen die je naar binnen proberen te hengelen. Of Fajah Lourens komt weer ergens vertellen over haar Killer Body Motivation-blabla en dan natuurlijk het liefst op een moment dat jij net je tanden in een half stokbrood met brie zet, waardoor je niets anders mee rest dan daar in één teug die complete fles wijn achterover tetteren. Je moet iets om je verdriet te verdrinken. Zoals zij is, word jij nooit. Hoezeer ze ook beweert van wel ('als je maar inzet toont').

De kinderen

Volgens de strikte richtlijnen van sportscholen en dieetgoeroe's ben ik niet beachproof. Dat ik een goed BMI heb en ook prima in mijn vel zit, heeft daar namelijk niets mee te maken. Ik ben niet 'droog'. Ik heb geen strakke buik. En ik heb on top of all this misery ook nog eens cellulite – eat that! Natuurlijk kan ik – want lekker makkelijk – mijn drie kinderen de schuld geven van al dat bikinileed.

De waarheid is echter dat ik een bloedgeslagen hekel heb aan alles dat riekt naar sporten. Zelfs sport kijken vind ik al een hele opgave. Daarbij vind ik eten veel te lekker om het aan banden te leggen of te vervangen voor eiwitrijke shakes of caloriearme salades. En ik moet al helemaal niet denken aan een week sapvasten of (mijn absolute horrorscenario) spórtvasten.

Beachproof-verlof

Nee, dat hele beachproof-gebeuren is aan mij niet besteed. Ik word er zelfs een beetje bozig om. Want het impliceert dus dat je alleen goed voor het strand bent als je voldoet aan de strikte eisen van de body-politie; alle sportinstructeurs en dieethysterici dus. Je moet mooi en strak zijn.

En dan het liefst ook nog met een bruin gebronsde huid, een stel goede tieten, een opgespoten kont, een rits extensions en een vlekkeloos gezichtje. Dat hele naar het strand gaan wordt een onderneming waar je eigenlijk geen baan naast kunt hebben. 24/7 werken aan je looks en dat dus direct vanaf maart. Ik voel de eerste aanvragen voor drie maanden onbetaald beachproof-verlof al aankomen. Je moet er iets voor over hebben.

Zand

Nee lieve mensen, ik doe er niet aan mee. Ik ben veel te druk met mijn kinderen, mijn relatie, mijn werk, mijn vrienden, eten en sport haten. Het scheelt denk ik ook dat ik al dat zand gewoon bar slecht trek. Maar ik wil hier toch nog een boodschap achterlaten. Aan een ieder die zich gek laat maken door veel te fanatieke Facebook-vrienden, sportschoolposters, strakke vrouwen als Fajah of het idee dat je alleen strak en afgetraind meetelt in deze wereld: Let it go!

Hoe briljant fraai het er ook uitziet allemaal, de prijs die je er voor betaalt is behoorlijk hoog. Je leven in het teken van je vetpercentage stellen kan niet leuk zijn, echt niet. En natuurlijk zullen de aanhangers van het beachproof-geloof dat nooit toegeven, maar gebruik je gezond verstand. Geniet nou maar vooral van alles. Van de dingen die er écht toe doen!

JIJ OP VROUW.NL

Vind jij ook dat we ergens in doorslaan? En heb je daar een originele mening over die je graag wil delen?

Laat dan hier je gegevens en verhaal achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.