Nieuws/Vrouw
899236418
Vrouw

Mirelle is thuis kostwinner: Het boeit ons niet dat ik meer verdien

In 83% van de huishoudens is de man nog altijd kostwinner. Maar bij Mirelle (40) en André Valentijn (44) thuis, gaat het er juist niet traditioneel aan toe: zij hebben de rollen omgedraaid. Zij is docent en heeft meerdere bedrijven, André werkt parttime en doet het huishouden. "Dat ik meer verdien dan hij boeit ons niet. We zijn getrouwd, dus het is óns geld."

Mirelle: “Ik werk als docent Omgangskunde bij het kenniscentrum Omgaan met Pesten. Vroeger ben ik zelf gepest en vanuit die ervaring wil ik de wereld mooier, vriendelijker en veiliger maken. Daarnaast heb ik een coachingpraktijk en ben ik oprichter van Stichting Samen Sterk."

36 uur

Mirelle: "Ook werk ik op vrijwillige basis als voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten én heb ik het kaartspel Ik denk me sterk ontwikkeld, allemaal gericht op het zelfstandig en weerbaar maken van jong en oud. Per week werk ik zo’n veertig uur, maar er zitten ook weken tussen dat ik de zestig uur aantik.”

André: “Ze doet ontzettend haar best om 36 uur in een dag te proppen, haha! Mijn leven is een stuk overzichtelijker: het huishouden is mijn taak en daarnaast werk ik vier middagen per week op een buitenschoolse opvang. Zodra ik voor iedereen eten heb gemaakt, Mirelle naar haar werk is en de twee oudsten naar school zijn, ga ik met de jongste boodschappen doen. Laatst was ik een paar dagen weg en moest Mirelle het zelf doen... Dat was geen succes.”

Respect

Mirelle: “Pff, het was een drama. Ik kon niets in die supermarkt vinden en dan had ik ook nog drie kinderen bij me. Voor mijn gevoel ben ik úren binnen geweest, haha. Ik heb het overleefd, maar ik was daarna doodop. Sindsdien heb ik nog meer respect voor wat André voor ons gezin doet.”

André: “In het begin deden vrienden weleens lullig over het feit dat ik parttime werk en over de branche waarin ik zit. Dat vond ik lastig. Feit is natuurlijk dat ik 24/7 tussen de kinderen zit. Maar omdat ik het zelf zó leuk vind, kon ik me erover heen zetten. Nu ga ik er het gesprek over aan, waardoor anderen mijn keuze beter begrijpen. Ik voel me absoluut niet minder mannelijk.”

Multitasken

Mirelle: “Er is mij weleens gevraagd of ik wel een goede moeder kan zijn als ik zo vaak werk. Het is af en toe wel een uitdaging. Maar zodra ik thuiskom staat alles volledig in het teken van de kinderen. Laatst moest ik na een lang weekend werken bij mijn oudste haar wenkbrauwen epileren, met de middelste praten over games en met de jongste een vlog opnemen. Dat is nog eens multitasken! Pas als ze allemaal met extra aandacht in bed liggen, geef ik me over aan mijn vermoeidheid én heb ik nog wat tijd over voor André.”

Ambitieus

André: “Mirelle stelt continu nieuwe doelen voor zichzelf, ze is heel ambitieus. Dat heb ik minder. Ik heb het naar mijn zin op m’n werk, maar vind het ook fijn dat ik vrije tijd overhoud. Die vrijheid zou ik niet hebben met een fulltime baan. Ik leef mijn leven op de manier die ik het fijnst vind en dat kan doordat Mirelle kostwinner is.”

Mirelle: “In tegenstelling tot André word ik wel blij van elke dag hard werken. En dat ik meer verdien dan hij boeit ons niet. We zijn getrouwd, dus het is óns geld. Deze verdeling geeft ons allebei de vrijheid om onszelf te zijn en dat maakt iedereen het gelukkigst.”

Lees in in VROUW magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf) de verhalen van Fenna en Patty: ook zij zijn de kostwinner in huis.

Jij op VROUW

Is er een bijzonder verhaal dat jij met ons wil delen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.