Vrouw/Praat Mee
899492836
Praat Mee

'Korter lontje door ramadan moet bespreekbaar zijn'

HH

HH

De Telegraaf heeft vandaag een opiniestuk van Annemarie van Gaal geplaatst, waarin zij zich afvraagt wat de effecten van ramadan op het gedrag zijn. "Asociaal gedrag, tijdens ramadan of daarbuiten, moet bespreekbaar zijn en mogen we nooit tolereren." Het volgende stuk schreef Annemarie naar aanleiding van een verkeersongeval waarbij zij en haar man betrokken waren.

HH

HH

"Het ongeluk gebeurde in Amsterdam onderweg naar de sportschool. Ik zat achterop de scooter bij Rhandy en wij reden op het fietspad. Een auto die links van ons op de weg reed, sloeg zonder te kijken en zonder richting aan te geven of snelheid in te houden, rechtsaf over het fietspad de zijstraat in. Er was geen ontwijken meer aan en voor we het wisten lagen we onder de scooter op de grond'.

Hulpeloos op de grond

"In de auto die ons aanreed zaten drie jonge vrouwen. Rhandy lag met veel pijn onder de scooter en kon zijn benen niet meer bewegen. Ik schrok enorm en vreesde meteen het ergste."

"Terwijl wij hulpeloos op de grond lagen, waren de jonge vrouwen uit de auto alleen maar met zichzelf bezig, schreeuwden in het wilde weg en gilden teksten als 'Wij zijn ook slachtoffer!' Nog even voor de duidelijkheid: zij zaten in een auto en zíj maakten de fout."

Te bizar voor woorden

Annemarie besloot om foto’s te maken van de situatie, maar werd daarin gehinderd door een van de vrouwen die haar hand voor de camera duwde: "Volgens haar mocht ik 'geen foto’s maken'."

"Ondertussen bleven de andere twee maar gillen en aan ons trekken. Wij lagen op straat en zij waren vooral met zichzelf bezig. De situatie was te bizar voor woorden, zo erg dat omstanders zelfs de politie hebben gebeld."

Glaasje water

Toen de hulpdiensten ter plekken waren, kreeg de bestuurster van de auto een glaasje water aangeboden. Annemarie vervolgt: "De bestuurster van de auto weigerde het glaasje water dat ze aangeboden kreeg met de woorden: 'Nee, het is ramadan, ik ben aan het vasten' en plotseling schoot door mijn hoofd dat de ramadan ook weleens de oorzaak zou kunnen zijn van deze vreemde gang van zaken. Waarom zagen ze ons niet? En waarom reageerden zij zo opgefokt?"

Annemarie pleit voor een onderzoek naar de effecten van ramadan op gedrag: "Als het verband onomstotelijk aangetoond wordt, zouden we ook niet moeten schromen om dat bespreekbaar te maken."

Praat mee!

In het stuk haalt Annemarie ook de politie aan, die meer moslima’s wil aannemen in het kader van diversiteit. Dit begrijpt ze volkomen, maar Annemarie ziet liever geen mensen in verantwoordelijke banen die jaarlijks een hele maand een kort lontje hebben. Ook zou ze evenmin graag geopereerd willen worden door een chirurg die aan het vasten is.

Ontoelaatbaar gedrag moet bespreekbaar zijn en bestraft kunnen worden, vindt Annemarie. De mening van Annemarie moge duidelijk zijn. Wij vragen ons af hoe jij kijkt naar de verbanden die worden gelegd tussen het gedrag van mensen tijdens de ramadan. Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.