Nieuws/Vrouw
899802216
Vrouw

BIZAR! 'Mijn dief heeft steeds geen tijd om voor te komen!'

Ruim twee jaar geleden werd de Volendamse onderneemster Tamara Elbaz beroofd van haar tas. De dader werd gepakt, maar is nog steeds niet berecht. "Hij heeft het te druk om voor te komen" schrijft Tamara op Facebook.

De beroving was destijds een traumatische ervaring voor Tamara, mede-eigenaresse van afslankstudio Size Zero. "Ik was helemaal overstuur en heb urenlang gehuild.

Emotionele waarde

Niet eens zo zeer om mijn designertas en de inhoud van de bedrijfskas die daarin zat, waardoor ik duizenden euro’s schade had. Maar vooral om de spullen die emotionele waarde voor mij hadden.

Een horloge dat ik van mijn partner Hans had gekregen toen we twee jaar samen waren bijvoorbeeld, mijn mini-mascotte en een herinnering aan mijn overleden oma. Het voelde als een aantasting van mijn zijn.

Taakstraf

Ik weet nog dat ik huilend op het politiebureau zat en zei dat ik er alles aan zou doen om de dader te vinden. De politieagent moest lachen en zei: 'Als ze hem al pakken, krijgt hij hooguit een taakstraf'. Maar toen mijn tas op een gegeven moment werd aangeboden aan een vintage-winkel in Rotterdam, kreeg ik weer hoop.

De eigenaresse werkte goed mee, waardoor ik de politie vingerafdrukken, camerabeelden, kenteken én telefoonnummer van de dader kon overhandigen. Aangezien het om een bekende van de politie bleek te gaan, kon hij vorig jaar gelukkig worden opgepakt.

Verhinderd

Ik wachtte met smart op de hoorzitting, die zou in april plaatsvinden. Maar toen die datum steeds dichterbij kwam en ik nog steeds geen brief had ontvangen, informeerde ik bij het Slachtofferloket. Was mijn post misschien niet aangekomen?

Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat de zitting niet doorging, omdat de verhinderdata van de verdachte en de advocaat niet overeenkwamen met de zittingsdagen. Oftewel: de dader had het te druk om berecht te worden?

Geseponeerd

Er werd een nieuwe datum geprikt: 2 juli. Ik dacht er dus binnenkort eindelijk vanaf te zijn, maar nu kreeg ik van de week een brief dat de zitting wéér is gecanceld. Daardoor kan ik niet anders dan concluderen dat deze zaak geen prioriteit heeft.

Ik snap heus ook wel dat er grotere en belangrijkere rechtszaken zijn dan diefstal, maar voor mensen die het meemaken, is het wél belangrijk. Op mij heeft die beroving enorme indruk gemaakt. Dat hoor ik ook van lotgenoten. Soms worden de zaken zelfs geseponeerd!

Schandpaal

Dat is niet alleen vervelend voor de slachtoffers, maar zorgt er ook voor dat Nederland een walhalla wordt voor dieven. De kans dat ze gepakt worden is al klein, en áls dat gebeurt, hoeven ze nog steeds niet veel te vrezen.

Ze worden zelfs beschermd: ik mag bijvoorbeeld de camerabeelden niet openbaar maken. In Dubai, waar ik regelmatig kom, is zoiets ondenkbaar. Daar was zo iemand al lang publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Dief

Wat mij betreft, komen er veel hogere straffen te staan op diefstal. Maar doordat Nederland een rechtssysteem heeft dat het berechten van dieven geen prioriteit geeft, loopt 'mijn' dader nog steeds vrij rond.

Ik wil dat dat misbaksel zijn straf krijgt, zodat hij officieel te boek staat als 'dief'. Maar boven alles wil ik het eindelijk eens kunnen afsluiten. Want zo wordt het een voortslepend verhaal, waarin het voelt alsof ik - slachtoffer - het minst belangrijk ben."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.