Vrouw/Praat Mee
902717163
Praat Mee

Druk, drukker, drukst... Waardoor schiet jij in de stress?

Waar zit jouw stress?

Waar zit jouw stress?

Je mailbox checken tijdens het koken, de laptop opklappen terwijl je eigenlijk vrij bent... Een derde van de werknemers ervaart volgens onderzoek van Menzis zóveel stress op het werk, dat er weleens is nagedacht over een mogelijk ontslag. Hoe zit dat bij jou? Waardoor schiet jij in de stress? Praat mee!

Waar zit jouw stress?

Waar zit jouw stress?

Uit een enquête die wij jullie eerder voorschotelden, bleek slechts 7%(!) van onze lezeressen géén stress te hebben. Voor Kirsten Nelis, burn-out coach, komt dat percentage niet als een verrassing: "We moeten stoppen met dingen die ons alleen maar energie kosten."

Karakter en gedrag

"Dat werk als grootste stressfactor uit onze enquête komt (34%), verbaast Kirsten ook niet. “Als mensen bij mij komen met stressklachten, speelt werk altijd een grote rol. Soms terecht, soms ook minder. Er wordt bij stress namelijk erg naar de omgeving gekeken, terwijl het juist ook met karakter en gedrag te maken heeft.

Je kan een makkelijke baan hebben, maar als je bijvoorbeeld nergens nee tegen kunt zeggen, kun je jezelf alsnog voorbijlopen. Bovendien speelt er naast werk en karakter ook privé vaak iets mee, zoals een verbouwing, trauma of een overlijdensgeval. Opvallend is dat sommige dingen die in eerste instantie heel leuk lijken ook veel stress kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk."

Stressklachten

Ook psycholoog Jeffrey Wijnberg krijgt veel jonge, ambitieuze vrouwen op zijn spreekuur die zich overspannen voelen: “Ze zijn vaak met de nodige stressklachten naar mij doorverwezen door de huisarts. Ik heb het hier over vrouwen die hard werken, veel sociale contacten hebben en ook nog eens een serieuze relatie onderhouden.

Alice, één van deze vrouwen, zei tegen mij: ‘Ik heb het gevoel dat ik van alles doe en moet doen, van hot naar her ren zonder precies te weten waar ik mee bezig ben. Als ik er over nadenk, kan ik wel in huilen uitbarsten omdat ik dan ook kwijt ben waar ik echt voor sta’."

Praat mee

Waardoor schiet jij in de stress? Werk, kinderen, je sociale leven, mantelzorgen... Of misschien wel een combinatie daarvan? En wat is jouw grootste valkuil? Nee zeggen? We zijn benieuwd hoe het jou lukt om alle ballen in de lucht te houden. Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.