Nieuws/Vrouw
907075897
Vrouw

Emma filmde 6 jaar lang haar strijd tegen anorexia met fatale afloop

Emma had anorexia vanaf haar twaalfde en filmde zes jaar lang haar lijdensweg.

Emma had anorexia vanaf haar twaalfde en filmde zes jaar lang haar lijdensweg.

BNN (NPO3) zendt vanavond om 21.20 uur de zeer aangrijpende film Emma wil leven uit. Het is een coproductie van Emma, die anorexia had, en documentairemaakster Jessica Villerius, die ná Emma's dood werd gevraagd van de fragmenten een docu te maken. "Dit was haar wens. Als haar film mensen aan het denken zet, heeft dat meisje toch maar iets moois in beweging weten te krijgen."

Emma had anorexia vanaf haar twaalfde en filmde zes jaar lang haar lijdensweg.

Emma had anorexia vanaf haar twaalfde en filmde zes jaar lang haar lijdensweg.

Jessica maakte eerder ook al twee films over anorexia, zoals Vel over probleem. En in de week waarin het bericht naar buiten komt dat anorexiapatiënten steeds jonger zijn, wordt vanavond Emma wil leven uitgezonden.

De week van anorexia

"Het lijkt wel de week van anorexia, er is zoveel aandacht voor. Maar dat is goed. Het is belangrijk dat we over deze duivelse ziekte blijven praten. De hulpverleners van Emma benaderden mij heel kort na haar overlijden. Ik kreeg ze intens verdrietig aan de telefoon, ze waren in shock. Emma had tijdens haar verblijf in hun kliniek in Portugal de wens uitgesproken dat ze zo graag een film over haar strijd wilde maken. Of ik wilde helpen…"

"De artsen, haar hulpverleners, haar ouders en vriendinnen, stapten over hun onzekerheden heen om toch Emma's verhaal te brengen. Wie ben ik dan om 'nee' te zeggen? Ik kreeg een bak materiaal aangeleverd, haar filmpjes, teksten, aanwijzingen en delen van haar dagboeken… Ik had nog nooit op deze manier in retrospectief gewerkt, ik leerde haar kennen toen ze er niet meer was."

Van vrijwillige opnames tot gedwongen opnames

"Ik heb wat gehuild tijdens het bekijken van het materiaal. Maar ik heb ook zo gelachen om dit bijzondere meisje, als ze bijvoorbeeld weer eens een aanwijzing gaf. Ik ging steeds meer balen dat ik haar nooit echt heb ontmoet. Ik had het vast goed met haar kunnen vinden. Toch is het voor de film goed geweest. Ik kon als buitenstaander de juiste keuzes maken. Het is een heel zuiver en compleet document geworden."

"Ik hoop dat mensen na het zien van Emma wil leven begrijpen dat anorexia bestrijden geen kwestie is van iemand aansporen even een boterham op te eten. Emma laat heel goed zien hoe onmogelijk het voor iemand kan zijn om te eten. Emma was pas 12 toen ze ziek werd. Er is van alles geprobeerd om haar beter te maken, van vrijwillige opnames tot gedwongen opnames."

Reservetijd

"Dan had ze weer goede momenten en dan sloeg de ziekte weer keihard terug. Niets hielp meer. Emma wilde zelf naar een kliniek in Portugal, haar kans op overleven was minimaal. Haar artsen en ouders hebben haar losgelaten door buiten de hokjes te denken. Het is ontzettend inspirerend om dat te zien. Dat ze nog in leven was, toen ze vertrok, tartte iedere medische wet. Ze heeft er reservetijd gekregen."

"Kinderen staan steeds jonger aan steeds meer prikkels bloot. Ik hoorde vorige week nog een jong meisje op het Jeugdjournaal zeggen dat ze zichzelf dik en vadsig vond. Daar schrik ik van. Wat zijn dat voor teksten voor een kind? Nou is het niet zo dat je van het kijken naar een vlog bijvoorbeeld, anorexia ontwikkelt.

In hun DNA

De kinderen die anorexia krijgen, zijn er gevoelig voor, het zit in hun DNA. Maar anorexia gedijt wel goed op al die prikkels. Het beste medicijn tegen anorexia is veiligheid en liefde. Geef kinderen vanaf het begin mee dat ze perfect zijn zoals ze zijn. Onzeker zijn mag. Als ze er maar in veiligheid over kunnen praten. En wees alert op de vroegste signalen."

"Ik heb in de afgelopen jaren honderden moeders van kinderen met anorexia gesproken. Stuk voor stuk hebben ze de rode vlag gezien, zeggen ze. Toch is het in de praktijk moeilijk meteen in te grijpen of je kind mee te nemen naar een arts. Iedere moeder weet kraakhelder aan te geven of het wel of niet goed gaat met haar kind. Luister naar je hart. Emma was er op het laatst heel slecht aan toe, de beelden zijn heftig. Het gaat echter niet altijd om gewicht. Je kind kan ook op gewicht zijn en in levensgevaar verkeren."

Een wake-up call

"Iedereen kan deze wedstrijd verliezen, dat bewijst Emma. Ze wilde zo graag leven. Ik hoop dat jongens en meiden die midden in de strijd zitten een wake-up call krijgen en hulp aanvaarden. Emma heeft met haar film een waardevol testament achtergelaten. Als haar film mensen aan het denken zet, heeft dat meisje toch maar iets moois in beweging weten te krijgen."

'Emma wil leven': BNN /NPO 3 - dinsdag 22 november 21.20 uur.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.