910517
Vrouw

Bevalling in een ander land

In Nederland is bevallen in het ziekenhuis goed verzorgd. Er zijn artsen, verloskundigen en verpleegsters aanwezig die een bevallende vrouw kunnen helpen. Het is er hygiënisch, de bedden zijn goed, er is privacy en alle verzorgingsmiddelen voor het pasgeboren kindje zijn aanwezig. Maar niet in elk land is bevallen hetzelfde. Er is niet genoeg geld, de rituelen zijn er anders of ziekenhuizen zijn tegen pijnbestrijding. In deze fotoreportage zie je hoe vrouwen in het buitenland bevallen.

San Cristóbal, Dominicaanse Republiek

Deze moeder ligt met haar pasgeboren kindje uit te rusten. De kamer ziet er kil uit, en naast haar ligt nog een vrouw. Van privacy lijkt hier geen sprake te zijn.

San Cristóbal, Dominicaanse Republiek

Familie en vrienden van de bevallende vrouw staan buiten te wachten bij de kraamafdeling. Mannen zijn hier niet toegestaan. Alleen vrouwelijke familieleden mogen naar moeder en kind toe.

 

Lagos, Nigeria

Deze pasgeboren baby wordt vastgehouden door een bezoeker. Het kindje is net geboren bij Artsen Zonder Grenzen. Deze kliniek zorgt voor de armen in sloppenwijken, die geen geld hebben voor de reguliere gezondheidszorg.

Greenfield, Massachusetts

Een verpleegkundige injecteert iets bij de bevallende vrouw. Vrouwen in Massachusetts mogen zelf belissen of en wat voor pijnbestrijding zij willen tijdens de bevalling.

 

Brooklyn, New York

Deze moeder is zojuist thuis bevallen van een dochter. Ze houdt haar kindje stevig vast.

 

CASA Midwifery school, Mexico

Deze vrouw demonstreert een traditionele Mayan massage, die bloedingen voorkomt. Medicijnen lijken hier niet gebruikt te worden.