910854
Vrouw

Financieel advies

Financiën op orde voor Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. De dag doet vaak feestelijk aan met de mooie kleding en feestelijke hoeden van de aanwezige gasten. Maar er zit natuurlijk ook een serieuze kant aan deze dag. Want wat voor gevolgen hebben de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor onze portemonnee? Onze geldexpert Judith Sanders licht toe.

"Vast staat dat eerdere besluiten die genomen werden op de befaamde derde dinsdag van september grote gevolgen hebben gehad. Een voorbeeld van zo’n besluit is het terugbrengen van de kinderopvangtoeslag vanaf 2012.

Onlangs las ik in de media over een onderzoek waaruit bleek dat ouders die in 2011 klant waren bij de kinderopvang vandaag de dag minder uren werken. Vooral de moeders, deze groep werkt volgens het Sociaal Cultureel Planbureau gemiddeld 1,6 uur per week minder, steeds vaker wordt de kinderopvang helemaal opgezegd.

Waarom zeggen ouders kinderopvang op?  Minister Asscher wijst de crisis als hoofdschuldige aan. Ouders zeggen, in tegenstelling tot minister Asscher, dat de hoge kosten de belangrijkste aanleiding zijn om de opvang te minderen of zelfs te stoppen.

Geen tweede salaris

Gevolg van dit stoppen met de opvang betekent vaak minder werken, dus minder en soms helemaal geen tweede salaris. Dit laatste is vaak wel op te vangen. Wat we vaak vergeten, is dat er bij degene die stopt met werken een zogenoemde pensioenbreuk ontstaat. Dit betekent dat je dus geen toekomstig pensioen meer opbouwt en dat je een enorme achterstand hebt, mocht je weer aan het werk gaan.

De keuze om als moeder of vader thuis te blijven voor de kinderen is altijd een goede, maar let op! Reken niet alleen uit wat het je nu per maand aan (netto) inkomen scheelt. Bekijk ook wat het met je financiële plaatje doet in de toekomst.

Zelfredzaam

Een ding staat vast; de overheid heeft bij monde van Premier Rutte al meermaals aangegeven dat we in de toekomst steeds meer zijn aangewezen op onze financiële zelfredzaamheid. Het sociale vangnet komt steeds lager te hangen.

Een oplossing om het pensioen‘gat‘ te dichten, kan het afsluiten van een lijfrenteverzekering zijn. Maar simpelweg beginnen met een substantieel deel van je spaargeld te beleggen in een potje voor na de pensionering, behoort ook tot de mogelijkheden. Het zogenoemde 'doelbeleggen'.

Al met al zijn er inmiddels een hoop verwachtingen en speculaties ten aanzien van de plannen van het kabinet. Wat het wordt, zullen we horen op 16 september: de 200e Prinsjesdag.

Conclusie mag op voorhand wel zijn dat het steeds belangrijker wordt om financieel je zaken goed op orde te hebben, zodat je niet onaangenaam verrast wordt op Prinsjesdag of bij andere grote veranderingen in je leven. "

Over Judith Sanders

Judith Sanders is beleggingsexpert bij Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer. Graag biedt zij je de helpende hand bij vragen over sparen, pensioenopbouw in eigen beheer of hoe een potje op te bouwen voor, bijvoorbeeld, de studie van je kinderen. Of misschien wil je meer weten over de verschillende beleggingsvormen zoals beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, opties of trackers. Allemaal kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het behalen van je persoonlijke doel, als je maar weet hoe je ze moet inzetten. Mail je vragen naar vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Geldvragen', dan voorziet Judith je in deze rubriek persoonlijk van tips en adviezen.

Judith: “Als vrouwen onder elkaar, dat lijkt me nu eens een prima investering!”