Vrouw/Praat Mee
915160420
Praat Mee

'Laat scholen gewoon hun eigen reserves aanspreken!'

Moet school niet eens de leraren gaan betalen uit de eigen reserves?

Moet school niet eens de leraren gaan betalen uit de eigen reserves?

Op vrijdag 15 maart gaan leerkrachten opnieuw staken voor verlaging van de werkdruk en een hoger loon. Vandaag stelt econometrist Hans Duijvestijn in De Telegraaf dat het hypocriet is dat scholen hun personeel steunen in deze actie. Omdat scholen deze loonsverhoging makkelijk zouden kunnen betalen met het geld dat ze in kas hebben. Praat mee!

Moet school niet eens de leraren gaan betalen uit de eigen reserves?

Moet school niet eens de leraren gaan betalen uit de eigen reserves?

Duijvestijn: "Scholen hebben in de afgelopen jaren uit oogpunt van kostenbesparing personeel ontslagen, terwijl ze dat wel degelijk konden betalen. Dat heeft de werkdruk aanzienlijk verhoogd. Nu vragen ze weer om 3 miljard euro extra voor lerarensalarissen. Maar dat bedrag hebben ze in werkelijkheid grotendeels zelf in kas. De steun van scholen voor de landelijke onderwijsstaking is daarom hypocriet.

Overbodige reserves

Want de schoolbesturen in het basisonderwijs hebben in totaal 3 miljard aan reserves. Dat is veel te veel. Een schoolbestuur mag namelijk wettelijk niet meer dan 1,5 keer de korte termijnverplichtingen in kas hebben. Ik heb van alle 1117 schoolbesturen in het basisonderwijs de liquiditeit bepaald. Daaruit blijkt dat 94% van de schoolbesturen meer in kas heeft dan de norm voorschrijft. Ruim de helft heeft meer dan 3,5 keer het bedrag op de bank staan dan nodig is om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Al deze vrijkomende bedragen bij elkaar geven een bedrag van 1,6 miljard euro dat zomaar van de bank kan worden gehaald zonder de bedrijfsvoering van die onderwijsinstellingen in gevaar te brengen. Daar kunnen we de 300 miljoen aan financiële activa nog bijtellen en komen we zo tot 1,9 miljard aan overbodige reserves. Dat is meer dan de helft van het bedrag waar scholen bij het ministerie om vragen met de komende staking. Ongelooflijk."

Praat mee

Vind jij dat scholen de verlichting van de werkdruk moeten betalen uit hun eigen - blijkbaar riante - reserves? Of moeten die reserves juist gebruikt worden voor onvoorziene zaken, extra onderwijsaanbod en onderwijsontwikkeling zoals nu het geval is? Wat vind jij? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.