Vrouw/Praat Mee
922556196
Praat Mee

Laat jij de angst regeren?

London Brigde metrostation

London Brigde metrostation

Bij het wakker worden bereikte ons het nieuws dat Londen voor de tweede keer in korte tijd is getroffen door een terroristische aanslag. Een bestelauto is ingereden op voetgangers op de London Bridge. Daarna zijn meerdere mensen neergestoken bij Borough Market.

London Brigde metrostation

London Brigde metrostation

De brug die menig Nederlander ook vast een keer tijdens een stedentrip in de Britse hoofdstad heeft overgestoken. En dat is dan ook precies waarom het ons zoveel doet: het komt dichtbij. Weer té dichtbij. Dichterbij dan ons lief is.

Werden twee weken geleden ook veel kinderen het slachtoffer tijdens een concert van Ariane Grande, nu zijn het opnieuw onschuldige mensen die getroffen worden. Zeker zeven mensen overleefden de aanslag niet, en 48 gewonden liggen op dit moment in het ziekenhuis, waarvan een aantal vechten voor hun leven. De politie laat weten dat mensen de omgeving van de brug moeten vermijden en ruimte te geven aan hulpdiensten.

Mijn zoon van 14 vroeg vanochtend waarom er steeds aanslagen zijn en ik merkte dat ik het moeilijk vond om antwoord te geven. Ik zei dat er heel veel boze mensen zijn die wraak willen nemen voor andere oorlogen en dat er mensen zijn die de samenleving willen ontwrichten, maar een goed antwoord heb ik er niet op. Wie heeft dat wel? Zoveel zinloze doden.

Wij hebben ook over die brug gelopen

Hij vroeg ook waarom de aanslag in Jakarta laatst minder in het nieuws was, waarom dat minder erg zou zijn. Ik zei dat het niet minder erg is, maar dat het verder bij ons vandaan staat, omdat we er nooit geweest zijn en het letterlijk ook verder weg van ons ligt. In Londen zijn we dit jaar nog geweest. Ook wij hebben over die brug gelopen, dan komt het allemaal nog wat dichter bij. Maar hij heeft wel een punt. Waarom is de ene dode groot nieuws en haalt de andere dode nog geen hoekje in de krant. Waarom zou de ene dode meer 'waard' zijn dan de andere. Dat is voor kinderen moeilijk te begrijpen. Het zijn toch allemaal onschuldige slachtoffers?

Praat mee!

Wat betekent deze aanslag voor jou? Vermijd jij drukke plekken door dit soort nieuws? Houd jij er rekening mee in je vakantieplanning naar bijvoorbeeld Londen. Blijf je vandaag liever thuis? Of laat je je niet bang maken, en ga je op Eerste Pinksterdag gewoon op pad? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.