Nieuws/Vrouw
92533594
Vrouw

Laten we ook denken aan kinderen zonder vaders en vaders zonder kinderen

Tijdens alle heisa rond Vaderdag wordt weleens vergeten dat er vaders zijn zonder kinderen en kinderen zonder vaders. Rouwdeskundige Daan Westerink, die zelf 17 jaar geleden haar vader verloor, vertelt waarom deze dag voor hen zo enorm pijnlijk is.

“Voor iemand die zijn vader moet missen of zijn kind moet missen, is het een heel andere Vaderdag. Rouwen is je aanpassen aan het leven zonder die ander, en met zo’n dag als deze, wordt je continu geconfronteerd met het feit dat je iemand mist.”

“Er wordt zo naar toegeleefd en in de commercie worden plaatjes gebruikt van perfecte gezinnen met twee ouders en een kindje. Iedereen gaat ervan uit dat het zo is en dat het zo blijft. Maar dat is simpelweg niet altijd zo. Doordat iedereen er zo ‘happy’ over doet, bedenkt niemand zich dat er misschien wel een kind in de klas zit die geen vader meer heeft.”

Eén woordje

“Ik vind het gewoon erg dat deze mensen worden vergeten. Er moet ook eens gedacht worden aan de kinderen zonder vader en aan de vaders zonder kind. Al is het maar één woordje, sta er gewoon even bij stil. Dat is het.”

“Vaderdag is vooral vanuit een commercieel oogpunt in het leven geroepen. Op de bladen staat ‘Hoe verras jij je vader?’ of ‘Je moet je vader op bijzondere wijze in het zonnetje zetten’. En uit een soort schuldgevoel kopen we massaal spullen voor de vaders. Daarom gebeurt het. Maar er wordt niet stilgestaan bij het feit dat het ook confronterend is voor degenen die geen vader meer hebben.”

Verboden

“Hier in huis is Vaderdag dan ook verboden. Het is niet verboden iets te doen, zolang het maar gebeurt vanuit het gevoel dat je een fijne band met papa of mama hebt. Maar ik wil niet dat er iets ondernomen wordt puur en alleen omdat het Vaderdag is.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.