Nieuws/Vrouw
92867631
Vrouw

Christa (52): 'Mijn kinderen houden mij jong'

Christa van den Born-Hoff

Christa van den Born-Hoff

Voor onze rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen mooi: ongeacht gewicht, maat, huidskleur of 'schoonheidsfoutje'. Wat is jouw beautygeheim en waarvan ga jij stralen? En wat houdt jou jong? Deze week Christa van den Born-Hoff (52, secretaresse).

Christa van den Born-Hoff

Christa van den Born-Hoff

'Voel' jij je leeftijd?

"Ik merk wel dat ik fysiek niet meer zo sterk ben als vroeger: na een dagje klussen of flink aan de slag in de tuin, ben ik kapot. Maar daar geef ik niet aan toe, ik ga gewoon door! Geestelijk voel ik mij zeker geen 52 en ik ben tevreden over mijn lichaam en uiterlijk. Ik werk daar ook hard aan en probeer door sporten mijn conditie en spieren in shape te houden. Ik doe aan bodypump en hardlopen. Verder rijd ik paard en dat geeft me rust in mijn hoofd."

Heb jij beautygeheimen?

"Scrubben, smeren, af en toe naar de sauna, goed eten en sporten. Dat is het eigenlijk. Speciale merken heb ik niet, ik gebruik alles door elkaar en koop wat in de aanbieding is."

Schatten mensen je vaak op leeftijd?

"Mensen schatten mij vaak jonger. Ik sprak laatst een collega, we hadden het over het ouder worden en de vergankelijkheid van het leven. Zij zei, je bent je pas bewust van je leeftijd als je je kinderen ziet groeien. 'Maar,' zei ze: 'als ik jou zie, is het niet erg om ouder te worden.' Nou, dat is een compliment toch?!"

Wat vind je het mooist aan jezelf?

"Er is niet een specifiek deel van mijzelf dat ik het mooist vind. Ik zit gewoon lekker in mijn vel en ben gezond, dat is het allerbelangrijkst. Er zijn zoveel mensen om me heen die ziek worden en wegvallen en dat zet me weleens aan het denken. Je leeft maar één keer: probeer goed voor je lichaam te zorgen en van elke dag te genieten. Ik weet ook wel dat dat laatste niet altijd kan, want iedereen heeft zijn ups & downs, maar probeer toch positief in het leven te staan."

Wat vind je minder mooi aan jezelf?

"Mijn handen vind ik niet zo mooi. Ze zijn rimpelig en er lopen dikke aders overheen. Maar ach, ik kan er wel mee leven!"

Tekst gaat verder onder de foto

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Waar complimenteren mensen jou mee?

"Ik hoor weleens dat ik er jong uitzie voor mijn leeftijd en soms zeggen ze dat ik er leuk uitzie. Mensen complimenteren niet zo snel en dat hoeft ook niet. Ik vind het fijn als mijn man en kinderen trots op mij zijn om wie ik ben en niet alleen om hoe ik eruit zie - al is een opmerking onder een Instagram-foto 'mooie mama' meegenomen, toch?"

Ben je waar je had willen zijn toen je droomde over 'later'?

"Ik ben tevreden met mijn leven. Ik werk bij een leuk bedrijf als secretaresse voor de raad van bestuur. Ik wist vroeger niet wat ik wilde worden en heb toen een jaartje Schoevers gedaan. Dat was toen een goede opleiding waarmee je altijd aan de slag kon. Zoveel jaren verder had ik misschien toch verder willen gaan met dansen of was ik liever naar de theaterschool gegaan. Ik vind het leuk om voor de camera te staan en doe zo af en toe nog wel eens een fotoshoot of speel een figurantenrol."

Tekst gaat verder onder de foto

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Wat houdt je jong?

"Mijn kinderen houden mij jong. Ik probeer ze bij te houden op allerlei gebieden: muziek, digitaal, mode, films of series. Soms hebben ze het ergens over en denk ik: 'Wat is dat nou weer?!' Dan doe ik net of ik het weet, zeg ik niks, en ga ik het snel opzoeken. Zo ben ik toch weer op de hoogte! Ik heb het nu wel verklapt, hè!"

Tot slot: Heb je een levensles die je wil delen?

"Het is cliché, maar toch: probeer van het leven te genieten! Ook als het even niet meezit: na regen komt zonneschijn!"

Wil jij ook in deze rubriek? Wij zoeken nog leuke vrouwelijke dertigplussers. Reageer vooral ook als je vijftig, zestig of ouder bent. Mits je maar lekker in je vel zit! Stuur een mailtje met je naam, telefoonnummer, motivatie én twee foto's (portret en totaal) naar redactie@vrouw.nl.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.