Nieuws/Vrouw
930536156
Vrouw

'Het is moeilijk om te verkroppen dat mensen Zena postuum zo naar beneden halen'

Eind mei dit jaar overleed de 21-jarige Zena uit Schiedam. De zaak kreeg veel aandacht in de media. Al dan niet vervuilde drugs zouden Zena fataal zijn geworden. Voor de nabestaanden is de dood van de mooie jonge Zena een zware klap geweest. De harde comments op social media hielpen niet bij het rouwen. Ook voor buurvrouw Lilly Heuvelink-Roos (66) -bij wie Zena jarenlang kind aan huis was- heeft de reeks gebeurtenissen erin gehakt: “Ze was de beste vriendin van mijn dochter Celeste.”

Lilly heeft het er na de dood van Zena moeilijk mee gehad dat er nare dingen over Zena werden gezegd. “Zo zou Zena geen goede moeder zijn omdat ze eens drugs had gebruikt en hadden mensen die haar niet kenden een mening over haar. Het heeft ons zo gekwetst. Het was zo’n mooi mens, zo’n goede moeder, goede echtgenote en lieve vriendin voor mijn dochter Celeste. Dan is het moeilijk om te verkroppen dat mensen haar postuum zo naar beneden halen. Uitspraken over de toedracht van haar dood wil ik me -ook in overleg met de familie- verre van houden. Ik ga niet speculeren over de doodsoorzaak.”

Gouden lijstje

Liever praat Lilly over het mooie mens dat Zena was: “We missen haar zo. Vanaf dat ze drie was, was ze kind aan huis bij ons. We zijn er kapot van. We zijn nu op het Griekse eiland Kos waar mijn man en ik opnieuw onze huwelijkse geloften hebben afgelegd. Zena zou daar bij zijn. Mijn man en ik hadden al tickets voor haar en haar man gekocht. Nu moesten we het doen met een foto van haar in een gouden lijstje. Dat maakte ons zo verdrietig. Gelukkig is haar man wel gekomen. Dat was heel fijn. Zo konden we het samen delen.”

Zena|Eigen Beeld

Zena|Eigen Beeld

Bijzonder

“Mijn man en ik zijn 21 jaar getrouwd. Het leek ons heel mooi om hier een ceremonie te doen. En we hebben ook veel bijzonders te vieren. Zo was ik al 47 toen ik mijn man tegenkwam. Hij was onvruchtbaar, zei hij, en ik was op leeftijd, dus gooide ik de pil weg. Prompt werd ik zwanger van onze dochter Celeste. Een kanjer van een meid.”

Celeste|Eigen foto

Celeste|Eigen foto

Huilen

“Toen ik aankwam op Kos heb ik drie dagen lopen huilen. Het idee dat Zena hier zou zijn, is zo intens. Ik was als buurvrouw van Zena en moeder van haar vriendin altijd een aanspreekpunt. Het was een schat van een meid. Haar moeder was naar Zuid-Afrika -waar ze vandaan kwam- vertrokken om voor een broer te zorgen. Maar met haar vader en de familie van haar man hebben we een hele goede band. Het is nu voor de schoonmoeder van Zena een hele opgave. Ze heeft een goedlopend bedrijf en daar komt nu ook gedeeltelijk de zorg voor haar kleinzoon bij. Zodat de vader kan werken.”

Drugs

“Op 23 juli is het pas twee maanden geleden dat Zena overleed. De wonden zijn nog zo vers. Als mensen dan over die drugs beginnen, vragen ‘hoe kan ze het gedaan hebben?’, dan is dat extra pijnlijk voor ons. Pijnlijk ook dat je een discussies moet gaan hebben. Wij zijn niet bezig met het hoe en waarom, puur met het feit dat die lieve meid er niet meer is.”

Vloek

“Zena was zo mooi, zo gezellig. Altijd met een praatje en een grapje, met een lekkere Rotterdamse vloek erdoorheen. Ze was echt heel bruisend, een geweldige meid. Het was altijd leuk als zij er was. Ik zou geen enkele vervelende eigenschap kunnen bedenken. Ze was zo’n goede moeder. Was dag en nacht met de kleine bezig. Ze had ook zo’n goede band met mijn dochter Celeste. Ze gingen graag met ons op vakantie. Op een van die vakantie op de Canarische eilanden heeft haar man Zena ook ten huwelijk gevraagd.”

Lilly en Robbert|Eigen Beeld

Lilly en Robbert|Eigen Beeld

Aardbeving

Lilly en haar man Robbert (66) komen al 17 jaar op Kos. “Wij zijn hier nu om de geloften te hernieuwen, maar ook om de aardbeving van 21 juli vorig jaar te herdenken. Mijn dochter was hier vorig jaar toen de beving plaatsvond en die heeft moeten rennen voor haar leven.”

Plekje

“Toch gaan we straks weg met een goed gevoel. We hebben het opnieuw afleggen van de huwelijksgeloften ook gebruikt om het hele gebeuren met Zena af te sluiten. Om het een plekje te geven.”

Heb jij ook een aangrijpende gebeurtenis meegemaakt en wil je daarover vertellen?

Klik dan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.