Nieuws/Vrouw
930975230
Vrouw

Klachten na sterilisatie met Essure: Ik was een emotionele tijdbom

Het RIVM heeft klachten geanalyseerd van vrouwen die zijn gesteriliseerd met de Essure-methode. De vrouwen die klachten hebben gemeld geven aan dat deze klachten, zoals pijn en vermoeidheid, hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Sommige klachten zijn mogelijk toe te wijzen aan de plaatsing van Essure, bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen.

In Nederland zijn ongeveer 30.000 vrouwen gesteriliseerd met de Essure-methode, waarbij een veertje in de eileiders wordt geplaatst. Inmiddels hebben duizenden vrouwen zich bij besloten Facebook-groepen gemeld om hun klachten te delen en zijn er 120 gynaecologen opgeleid om Essure te verwijderen. Ook Wendy Schaap en Desiree Nusink lieten Essure verwijderen. "Daags na de operatie is de pijn in mijn handen en benen weg."

Desiree Nusink (45): "Drie jaar geleden heb ik Essure laten plaatsen, omdat het een eenvoudige ingreep was. Binnen een paar minuten waren ze klaar. Omdat ik ook een nierziekte heb, heb ik de klachten die ik daarna kreeg niet direct gelinkt aan Essure."

"Jarenlang was ik bezig mijn leven terug te krijgen. Telkens werd ik door huisarts en andere specialisten doorverwezen naar mijn endocrinoloog. Daar 'zeurde' ik dat ik zo graag weer de oude zou worden. Ik heb verschillende opnames gehad om mijn niermedicatie goed in te stellen, maar bleef mijn klachten houden."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Herkenning

"Tot ik de uitzending van Radar zag over klachten van vrouwen die gesteriliseerd zijn via de Essure-methode. Ik schrok, ik herkende zoveel. Uiteindelijk heb ik een verwijzing gevraagd en een afspraak gemaakt in het Radboudumc."

"In het Radboud trof ik een fantastische arts. Die wilde Essure wel verwijderen. Ik verwachtte geen wonderen. Wanneer ik niet van de klachten af zou komen, dan kon ik in ieder geval uitsluiten dat het door Essure kwam en kon ik verder gaan met zoeken. Mochten de klachten (deels) weg zijn, dan zou ik meer dan gelukkig zijn. Na onderzoek is besloten behalve mijn eileiders ook mijn baarmoeder te verwijderen."

Watten in hoofd

"Na de operatie was ik vrijwel direct de watten in mijn hoofd kwijt en had ik geen hoofdpijn meer. Wat is het geweldig daarvan verlost te zijn! Ook ben ik een stuk vriendelijker voor mijn omgeving. Ik was een emotionele tijdbom geworden, was net een zwangere vrouw, altijd prikkelbaar. Nu ben ik rustiger en voel me niet meer zo gejaagd."

"Heel langzaam voel ik me weer mens worden. Ik had niet verwacht dat er nu al zoveel verbetering zou zijn. Stiekem heb ik hoop dat straks ook de eeuwige moeheid en andere ongemakken weg zijn. Maar ik moet zeggen dat het nu al veel beter gaat."

Serieus genomen

"Ik ben de dames van de Essure-groep erg dankbaar dat ze de media hebben opgezocht. En natuurlijk ben ik ook blij dat mijn huisarts, endocrinoloog en natuurlijk de zeer kundige gynaecoloog mij serieus hebben genomen. Zonder hen was mijn leven nog steeds een stuk minder leuk geweest."

Keizersnede gescheurd

Ook Wendy Schaap (32) heeft haar Essure laten verwijderen. Ze vertelt haar verhaal: "Mijn tweede zoon is, net als de eerste, met een keizersnede gehaald. Het hechten duurde lang, veel te lang. Toen ik thuis kwam, wist ik dat er iets mis was, ik had te veel pijn. Bleek dat ik een littekenbreuk had. Na drie maanden werd ik geopereerd, maar daarna ging het weer mis en moest ik een tweede operatie."

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Ongemakken

"Na zes maanden werd ik opnieuw geopereerd en omdat duidelijk was dat ik niet meer zwanger kon worden, heb ik me gelijk laten steriliseren met de Essure methode. Na drie maanden begon het al: mijn buik knapte op, maar ik kreeg pijn onder mijn voeten. Ik kon niet meer staan. En wat bij mijn voeten begon, is in de jaren daarna erger geworden. Eerst m'n voeten, toen mijn benen, toen knieën, rug, armen en handen. Nadat er een stuk spier uit mijn benen is gehaald, kreeg ik in februari de diagnose reuma. Toch had ik niet de eiwitten in mijn bloed die daarbij horen. Dat was gek."

"Verder had ik last van vele andere ongemakken zoals vergeetachtigheid, vermoeidheid, chronisch verkouden en een spastische darm. Na het kijken van de uitzending van Radar over de bijwerkingen van Essure viel bij mij het kwartje. Mijn ogen gingen open. Dit kon weleens het probleem zijn!"

Essure verwijderen

"Ik ben geopereerd. Ik trok het niet meer, het moet toch eindelijk een keertje goed gaan met mij. Ik ben door mijn eigen gynaecoloog geholpen. Zij heeft samen met haar collega de cursus gedaan om Essure te verwijderen en ik was hun eerste patiënt. Ze hebben de veertjes inclusief de eileiders eruit gehaald. Daags na de operatie is de pijn in mijn handen en benen weg. Ik hoop weer een beetje de oude te worden, maar ik vind het erg dat er nog veel vrouwen rondlopen met pijn en vele ongemakken, die niet wetende dat het door Essure komt. Ik hoop dat dit verhaal voor hun een eye opener kan zijn.”

Elegante techniek

Dr. S. Veersema is hoofd van de afdeling Voortplanting en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zelf heeft hij al meer dan 1500 keer Essure geplaatst bij vrouwen die daar om vroegen: "Het leek een tijd een elegante techniek om vrouwen te steriliseren. Bij sommige vrouwen is Essure zelfs juist geplaatst omdat een reguliere sterilisatie te gevaarlijk zou zijn, omdat ze bijvoorbeeld al littekenweefsel op de buikwand hadden."

"Jaren zijn we er blij mee geweest. Nu komen er steeds meer klachten van vrouwen naar buiten, klachten die een relatie zouden kunnen hebben met Essure. Hoewel de harde feiten nog niet op tafel liggen, vinden we het natuurlijk vervelend voor de patiënten. We voelen ons medeverantwoordelijk, er gebeuren dingen waar we niet gelukkig mee zijn."

Veertjes verwijderen

"Daarom zijn er nu 120 gynaecologen opgeleid die de veertjes kunnen verwijderen, mochten vrouwen dat willen. Met de veertjes worden ook de eileiders verwijderd, in sommige gevallen samen met de baarmoeder. Inmiddels zullen we bij sterilisatie ook wel anders adviseren. Want waarom zou je je als vrouw van bijvoorbeeld 48 steriliseren, terwijl je nauwelijks meer vruchtbaar bent?"

"Daar zijn we nu wat genuanceerder over gaan denken. Als nu iemand voor plaatsing van Essure komt, brengen we die persoon op de hoogte van wat er speelt. We hebben de aard van klachten voldoende in kaart gebracht, maar kunnen nog niet alle klachten verklaren door de aanwezigheid van Essure."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.