Nieuws/Vrouw
932131642
Vrouw

Samenkomen in het Single SuperMom-huis... Alleenstaand maar niet alleen

Team Super SingeMom met v.l.n.r. Mar, Caroline, Eva en Sjoukje.

Team Super SingeMom met v.l.n.r. Mar, Caroline, Eva en Sjoukje.

Vandaag opent in de Amsterdamse Rijnstraat het eerste Single SuperMom-huis, een plek waar alleenstaande moeders op adem kunnen komen. Ze kunnen even koffiedrinken, kletsen, een wasje draaien, wat koken, gelijkgestemden ontmoeten of zelfs een tijdje opgevangen worden.

Team Super SingeMom met v.l.n.r. Mar, Caroline, Eva en Sjoukje.

Team Super SingeMom met v.l.n.r. Mar, Caroline, Eva en Sjoukje.

Caroline Fehring (41) scheidde 3,5 jaar geleden. Ze voedt twee jongens op van 14 en 12. "Ik ben dolblij met een plek zoals deze. Je hebt soms echt even behoefte om met elkaar te sparren. Om ideeën uit te wisselen. Vragen: hoe doen jullie dat?"

Onderlinge solidariteit

"Ik beheer voor Single SuperMom de Facebookpagina. Daar ontstaan echt vriendschappen. Soms is het ook praktisch, wordt er om oppas gevraagd. Ook stond iemand een keer op het punt van bevallen en vroeg ze of iemand met haar naar het ziekenhuis kon gaan. Het kan ook zijn dat iemand een winterjas in maat 140 zoekt, omdat ze geen geld heeft. Dan komen er vanuit het hele land reacties. We hebben 2060 leden en er komen elke dag 30 á 40 bij."

Juist die onderlinge solidariteit maakt haar vrijwilligerswerk tot een dankbare taak, vertelt Caroline. "We hebben weleens 200 kaartjes voor de Efteling gehad. Zijn we met een grote groep gegaan. Daar waren we zo dankbaar voor. Je kunt je kinderen dan echt iets geven, wat normaal ondenkbaar is. Er is veel armoede. Maar er is ook veel schaamte. Niemand geeft graag toe dat ze bijna geen geld heeft om rond te komen. Maar omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten steunen we elkaar. Dat is een warm bad."

Gegoochel om rond te komen

"Zelf ben ik 10 jaar geleden afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt vanwege diabetes; ik heb type 1 en ben insulineafhankelijk. Omdat ik net 3 euro boven de norm zit, kom ik niet in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentebelasting en waterrecht. Ik vind het een enorm gegoochel om elke week van 60 euro rond te komen."

"Die uitdaging zie ik bij meer alleenstaande moeders. Daarom is het ook zo fijn om af en toe even met elkaar te kunnen sparren. Soms betreft het een recept, soms meer. Voorheen ging alles over Facebook, nu hebben we ook echt een plek waar we samen kunnen komen. We zijn ook bezig met vestigingen in Almere, Den Haag en Capelle aan den IJssel."

Meer met elkaar delen

"Eva Yoo Ri is acht jaar geleden begonnen met Single SuperMom. Zij is ook een alleenstaande moeder die tegen van alles aanliep. Vanuit de behoefte om meer met elkaar te delen is ze Single SuperMom gestart."

"We werken samen met diverse instanties en de gemeente en hebben lezingen over onderwerpen zoals de extra voorzieningen waar vrouwen aanspraak op kunnen maken. Als je je DigiD-code meeneemt kan het gelijk aangepakt worden. Of we informeren over sport en spel waardoor kinderen wel op sport kunnen. Het belangrijkste is, het is laagdrempelig. Iedereen kan hier zo binnenlopen!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.