934661
Vrouw

Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

Fries suikerbrood, Zeeuwse mosselen, Haagse Bluf…Nederland is een klein land maar toch heeft iedere provincie haar eigen specialiteiten. Dus deze week gaan we provinciaal kokkerellen.

Benodigdheden

(6 personen)

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 100 gram boter
  • 3 dl melk
  • ½ tl nootmuskaat
  • 8 kleine witlofjes
  • 250 gram beenham in dunne plakjes
  • 250 gram katenspek in dunne plakjes
  • 60 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 225 gram geraspte Goudse boerenkaas
  • 5 dl melk

Stappenplan

1. Kook de aardappels gaar.

2. Voeg nu de melk toe en stamp de aardappels fijn.

3. Doe vervolgens de boter erbij en breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

5.Verdeel de puree gelijkmatig in een ovenschaal en dek die af met katenspek.

6.Maak de kaassaus door de melk te verwarmen en beetje bij beetje de bloem toe te voegen. De kaas toevoegen als de saus bubbels gaat vertonen en roer alles goed door. Wacht tot de kaas helemaal gesmolten is en breng dan op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

7. Bewaar nog wat geraspte kaas voor de garnering.

8.Was de lof en halveer deze in de lengte, snijd de harde kern eruit.

9.  Verdeel de lofhelften over het katenspek en de aardappelpuree.

10. Leg daaroverheen de plakken beenham en schenk er de kaassaus overheen.

11. Sprenkel daarna de overgebleven geraspte kaas erover en zet de ovenschotel voor 20 minuten in een voorverwarmde oven.

BEREIDING: 30 minuten koken, 20 minuten bakken

WERELDS ETEN

Alle recepten komen uit het kookboek De Hollandse Pot van Claartje Lindhout

(Becht Boeken, ISBN 978 9023013990) dat voor € 13,95 te koop is.