Nieuws/Vrouw
934873340
Vrouw

Moeder Marisca: Stop met het neerhalen van het vmbo

Marisca (44) volgt met belangstelling de discussie en opiniestukken over het vmbo. Zo las ze ook een stuk waarin werd geschreven dat je zaken als criminaliteit, loverboys en wapens bijna nooit op een categoriaal gymnasium zult vinden, wel op het vmbo. Marisca vertelt hoe haar kinderen bewijzen dat al die vooroordelen helemaal niet kloppen.

"Mijn dochter Emily (11) gaat straks naar het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Mijn zoon Dylan (13) zit op het gymnasium. Wie er van de twee verder komt, weet ik niet. Maar ik sluit niet uit dat Emily het is. Zij weet al zo goed wat ze wil."

"Ze zit nu bij de zeekadetten en wil schipper worden. Dylan basketbalt op topniveau, maar doet wel voor het tweede jaar de eerste klas over. Hij dacht het wel even te kunnen doen met twee vingers in zijn neus maar dat viel tegen.

De basisschool waarop Emily zit en Dylan ook zat, is een behoorlijke kakshool. Als je daar vertelt dat je kind naar het vmbo gaat, word je toch wat meewarig aangekeken. Het is daar namelijk 'maar' vmbo."

Eigen foto

Eigen foto

Kappers, loodgieters en stratenmakers

"Ik snap dat niet. Ik heb zelf leao gedaan - het huidige vmbo - en ik ben ook prima terecht gekomen. Ook van de huidige vmbo'ers, zal het grootste deel met gemak een baan vinden. Ik moet over tien jaar nog zien hoe de rollen verdeeld zijn.

De wereld zal altijd kappers, loodgieters en stratenmakers nodig hebben, om maar eens wat te noemen. Het wordt tijd dat we ophouden daar zo neerbuigend over doen. Ik ben net zo trots op Emily als op Dylan!"

Pushen

"Het ene kind kan nou eenmaal beter leren dan het andere kind dat bijvoorbeeld weer heel creatief of technisch is. Je moet een kind niet pushen in een richting waar het niet thuishoort. Daar wordt je kind niet gelukkig van.

De dochter van een van mijn vriendinnen is begonnen op havo-niveau en nu door wat struggles in haar leven én de puberteit toch op het vmbo terecht gekomen. Daar raken kinderen niet gemotiveerd van."

Enorme scholen

"Je kunt beter inzetten op wat écht hun niveau is en dan uiteindelijk doorstromen als dat gaat, dan een stap terug moeten doen. Dat is voor kinderen vaak heel erg pijnlijk.

Ik geloof zeker dat er vmbo-scholen zijn waar het niet allemaal op rolletjes loopt. Die enorme scholen, met wel 1.000 of 2.000 leerlingen ervaren natuurlijk meer problemen dan de kleine scholen, dat is logisch."

Op hun tenen

"Maar je kunt het niet generaliseren en beweren dat alle vmbo-scholen te maken hebben met veel criminaliteit. Ik weet van Dylan dat er op zijn school ook het nodige op drugsgebied plaatsvindt. Dat houd je nergens tegen.

Dat het vmbo geen veilige plek zou zijn, geloof ik dus niet. Ik denk dat Emily's school een hartstikke goede plek voor haar is. Voor mij is het heel belangrijk dat mijn kinderen gelukkig zijn. Ze hoeven van mij niet op hun tenen te lopen."

Eigen foto

Eigen foto

Eigen tempo

"Ouders moeten kijken naar wat goed is voor hun kind en niet kijken naar wat ze zelf willen. Ze gaan de puberteit in, of zitten er al midden in. Dat is een enerverende periode die veel energie vraagt. Laat ze op hun eigen tempo en eigen niveau het pad naar de volwassenheid bewandelen. En stop met het neerhalen van het vmbo."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook, net als Marisca, een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.