939910
Vrouw

Tips

'Ontspannen op vakantie lukt toch niet'

Het hele jaar kijk je er al naar uit: genieten van een lange welverdiende zonnige vakantie. Maar eenmaal ter plekke merk je dat het ontspannen niet helemaal lukt. De stress blijft in je lijf zitten en de dagelijkse beslommeringen houden je ook op je vakantieadres bezig. Hoe dat komt en wat je er aan kunt doen, vertelt onze huispsycholoog Jeffrey Wijnberg.

Mensen voelen zich, denkt Wijnberg, vooral verplicht om te ontspannen tijdens een vakantie, en juist dit zou weleens verkeerd uit kunnen pakken. "We zijn niet gewend om niets te doen. Thuis heb je je verplichtingen, zit je in een ritme die je gewend bent en dan moet je ineens op vakantie. 'Lekker niets doen', denk je eerst, maar zo zit de mens niet in elkaar. Dan is er weer de verplichting om op vakantie niets te doen."

Eigen rituelen

"Je wordt min of meer verplicht om je te ontspannen, terwijl we ons juist goed voelen met onze structuur, met onze eigen rituelen en vastigheden."

Wijnberg denkt dat we onze ideeën hierover moeten veranderen. "Het is een rare, algemene aanname dat we op vakantie alles los zouden moeten laten. We zijn niet gewend om niets te hoeven. Er wordt van je verwacht dat je 'even' overstapt op een volstrekt andere soort levensstijl."

---Column: Vakantie betekent luieren voor papa en topsport voor mama!---

Opmerkelijke tip

De huispsycholoog van VROUW heeft een opmerkelijke tip. "Blijf lekker doorwerken op vakantie en neem alles mee van huis. Dan voelen we ons het fijnst. Waarom zou je dat patroon onderbreken?"

Het enige verschil tussen vakantie en het 'normale' leven is volgens Wijnberg dat je de volgende ochtend niet naar werk hoeft te gaan. "De vakantie wordt eigenlijk gevuld met alles wat je na je werk deed, maar dan uitgesmeerd over een hele dag. Je hoeft niet meer elke dag te koken of schoon te maken. Je hoeft niet meer gehaast voor te lezen, maar je kan daar de tijd voor nemen. Het mooie weer is natuurlijk ook een pre; geniet daarvan."

Mama

Ook op vakantie is en blijft mama een mama, stelt Wijnberg. "Op vakantie kan je jezelf niet uitzetten als moeder. Vaak is een vakantie ook juist voor de kinderen. Je wilt dat ze het leuk hebben, geen ruzie maken, niet verbranden, op tijd eten, niet gestoken worden door muggen, etcetera, etcetera. De verzorging loopt door."

Kleine momenten

Wat je wel moet doen, is vooral genieten van kleine, knusse momenten. "Als de kinderen eenmaal rustig in bed liggen en je je ontspant op een stoeltje voor de camper, samen met je man bijvoorbeeld. Gebruik dit soort momenten om met elkaar te praten. Reflecteer een en ander van het afgelopen jaar. Maak plannen voor de komende tijd. Ik vond dat zelf altijd erg prettig om te doen met mijn vrouw. Wat ging er goed, wat ging er fout, wat kan beter? Welke dromen hebben we nog? Bespreek juist de dingen waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Zo kom je  ook met een nieuw elan thuis en beland je niet gelijk in alle oude rituelen."

 

Vergeet je de vaccinaties voor jouw vakantieland niet?