939963
Vrouw

Wine-up | Anna

Door de ogen van een vrouw: Louis versus Johan

Ik ben er dus een. Zo'n opportunist. Die, nu Nederland het zo goed doet tijdens het WK, fan is van Louis van Gaal. Opeens bekijk ik al zijn rare en overdreven buien tijdens persconferenties met andere ogen. Als een vooropgezet plan. De man is een groot strateeg. Ik snap nu pas het hogere doel van z'n onaantastbare houding: hij vangt de klappen van de media op, zodat z'n selectie in de luwte blijft.

Daarom mogen die hem ook altijd zo graag. De boze buitenwereld (media) heeft een belangrijke rol in het smeden van zijn team. In het kweken van teamspirit. 'Wij tegen zij' werkt altijd. Voor dat belang offert Louis zijn likeability op. Dat zegt natuurlijk wel iets over zijn superioriteitsgevoel ten opzichte van al die journalistjes. Die zijn slechts een schaakstuk in zijn spel.

----Meer Anna en meer WK: 'Zelfs de lelijkste kerels waanden zich in die club als een God in Frankrijk...'---

Koning Johan

En dan Johan Derksen. De koning in het schaakspel. Johan mag Louis niet. Nou ja, hij vindt het voetbaltechnisch een goede coach, maar een enorm vervelend mens. Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen: schat, die jurk staat je fantastisch, je hebt een goede smaak, maar je blijft natuurlijk een lelijk wijf. Dat betekent dus niets. En om z’n punt kracht bij te zetten blijft hij maar komen met voorbeelden van jaren geleden.

Ondertussen sabelt hij z'n eigen collega's bij VI ook nog even lekker neer: René van der Gijp is een karikatuur aan de antidepressiva en Sierd de Vos is een clown. Je begrijpt dat de 'teamspirit' bij dat hele VI oranje ver te zoeken is. En dat is direct te merken aan de resultaten, oftewel de kijkcijfers.

Polonaise achter Frans Bauer

Eigenlijk lijken ze sprekend op elkaar, Louis en Johan; je grootste irritatie zegt altijd wat over jezelf. Johan vertoont precies het gedrag dat hij Van Gaal verwijt: zichzelf superieur opstellen (vasthouden aan dogma’s, ruzie maken om de kijkcijfers?) en zichzelf belachelijk maken: een bordspel van jezelf? In polonaise achter Frans Bauer aan?

Alleen heeft Louis op dit moment een gouden pik, en Johan een zielig klein pikkie. En dat kan morgen weer anders zijn, want hoe dan ook: het blijven mannen.

---Het eerste blog van Anna lees je hier: Ze is er echt aan toe---

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Wine-up

De vriendinnen Anna (42), Caro (40) en Esmee (40) hebben een fantastisch rotleven. Daarover schrijven ze een eigen blog: wine-up.nl, vanaf nu wekelijks als feuilleton op VROUW.nl! Vaak op hilarische wijze, omdat het af en toe het beste is er maar gewoon om te lachen: Geen gezeur, meer wijn!

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");