Nieuws/Vrouw
944545056
Vrouw

Debby (37) is bewust kinderloos: Ik tel mijn zegeningen

Debby Kolkman- Keijzer / Eigen beeld

Debby Kolkman- Keijzer / Eigen beeld

Op de eerste date, elf jaar geleden, deelde Debby (37 inmiddels) al aan Robin mee: ik wil geen kinderen, dus als je die wens hebt, moet je verder gaan zoeken. “Ik heb gewoon nooit het gevoel gehad dat ik moeder wilde worden. Maar toen mijn hele omgeving opeens kinderen kreeg en mensen van je verwachten dat jij ook kinderen zult krijgen, ben ik wel even gaan twijfelen.”

Debby Kolkman- Keijzer / Eigen beeld

Debby Kolkman- Keijzer / Eigen beeld

In de documentaireserie De Roze Dolk zien we het stel Bo en Stef worstelen met het thema ‘kinderen’. Ze weten wel dat ze kinderen willen, maar Bo begint ook te twijfelen aan allerlei zaken nu dit hoofdstuk zich daadwerkelijk in hun leven heeft aangediend.

Alleen maar gepraat over kinderen

Ze gaat daarom ook op bezoek bij het ‘bewust kindervrije’ stel Rianne en Daan. Want stel dat je besluit geen kinderen te willen, hoe ziet je leven er dan uit als al je vrienden wél ouders zijn geworden?

Rianne vertelt dat ze vroeger altijd veel feestjes gaven, maar dat ze dat niet meer deden omdat hun bezoek alleen maar over kinderen praatte. Ze voelden zich niet langer welkom op hun eigen feestjes en vieren hun verjaardagen nu in het buitenland.

Spontaan naar Dubai

Debby Kolkman is ook een bewust kindervrije vrouw. Ze herkent zich deels in het verhaal van Rianne en Daan, maar kijkt tegen een aantal zaken ook heel anders aan. “Ik heb wel het gevoel dat ik raar ben omdat ik geen kinderen wil. Maar ik voel me niet buitengesloten als ik met vriendinnen ben. Want wat Rianne en Daan vertellen over die feestjes: dat herken ik niet zo.

Het is ook hoe je zelf gesprekken aansnijdt. Kinderen zijn onderdeel van iemands leven, dus natuurlijk wordt daarover gesproken. Maar het gaat niet alléén over de kinderen bij mijn vriendinnen, het zijn niet van die ‘moekes’ geworden.

Bovendien hoor ik veel geklaag over het ouderschap. Daardoor denk ik vaak: ik tel mijn zegeningen dat ik ze niet heb. Laatst ben ik nog spontaan naar Dubai gevlogen: dat kan gewoon. Daarin voel ik mij zwaar bevoorrecht.”

Kinderwens van hem

Saillant detail: Debby’s man Robin had het wel leuk gevonden als ze een gezin hadden gesticht. Debby: “Ik ben vanaf dag één duidelijk geweest over mijn kinderwens, maar Robin heeft toen gedacht: je weet niet hoe je daar over een aantal jaar over denkt.

Uiteindelijk ging ik me toch schuldig voelen naar hem toe en heb ik tegen hem gezegd: ‘Ik begrijp het als je weggaat, zodat je toch een gezin kunt stichten’. Maar zijn antwoord was dat hij alleen kinderen wilde met mij en anders niet.

Ik heb het geluk dat Robin een heel gemakkelijke man is. Hij liet de bal bij mij: als jij kinderen wil, is het prima. Wil je ze niet, dan is het ook prima.”

Toch twijfels

Robins kinderwens, in combinatie met de verwachtingen die de omgeving had, hebben Debby toch een tijdje aan het twijfelen gebracht.

“Eerst dacht ik altijd: wat fijn dat ik weet dat ik helemaal geen kinderen wil, dan hoef ik daar ook niet over te twijfelen. Maar op een gegeven moment krijgt iedereen om je heen kinderen. Zodra je nieuwe mensen ontmoet, vragen zij ook meteen aan je: heb je kinderen?

En als je dan zegt van niet, schrikken ze: o jee, het zal wel niet lukken. Dat het een bewuste keuze is, gaat er bij veel mensen niet in. ‘Die kinderwens komt nog wel’, zeggen ze dan.

“Ik ging ontzettend aan mezelf twijfelen door wat ik om mij heen zag en door opmerkingen die mensen maakten. Want iedereen kreeg maar kinderen en niemand had twijfels over het ouderschap. Ik dacht: wat is er in vredesnaam mis met mij dat ik dit niet wil? En krijg ik geen spijt?

Bovendien wist ik dat ik veel andere mensen er wel blij mee zou maken, zoals Robin, mijn schoonfamilie, mijn eigen familie, vriendinnen en zelfs buren. Iedereen wilde graag dat ik moeder zou worden en ze vonden mij er ook hartstikke geschikt voor.”

Zwanger

“Daarom hebben Robin en ik besloten het een tijdje aan de natuur over te laten. En toen raakte ik dus zwanger. Ik weet nog dat de zwangerschapstest positief was. Ik trok wit weg en heb Robin de stad in gestuurd om nog drie testen te kopen om te kijken of dit echt wel klopte. En dat was zo.

‘Ons leven is voorbij’, zei ik tegen Robin. Maar ik besefte ook: de basis is goed, dit moest zo zijn. We gingen er voor de volle honderd procent voor.”

Miskraam

De zwangerschap eindigde echter in een miskraam. “Dan moet het niet zo zijn, dacht ik. En Robin stond er net zo nuchter in. Wel voelde ik me een loser dat mijn lichaam het kindje niet had kunnen vasthouden. Maar ik vond het niet erg dat ik geen moeder werd.

Op social media worden alle mijlpalen groots gevierd. Ik vind kinderen heel leuk, maar ik vind het niet bijzonder als een kind op een gegeven moment kan lachen. Vanzelfsprekende dingen, zoals een kind dat kan lachen, worden vaak als iets supergroots gezien, maar eigenlijk is het best normaal dat een kind dat kan, toch?

En achter de schermen is het helemaal niet altijd zo leuk om ouder te zijn. Dan zie ik de wallen onder de ogen van mijn vriendinnen of ik hoor dat hun seksleven helemaal is ingedut of dat ze maanden niet meer een avondje de deur uit zijn geweest.

Ik heb met ze te doen als ik die worsteling zie. Ik ga bijna wekelijks uit eten met Robin, het lijkt mij verschrikkelijk als je alleen maar thuis zit. Het ouderschap wordt ontzettend geïdealiseerd. Als ik wegga bij vriendinnen, ben ik echt blij dat ik dat soort sores niet heb.”

Oud

“Ook ben ik niet bang om eenzaam oud te worden. Ik ga wel lol hebben in het bejaardentehuis hoor. En cliché maar waar: ik heb een hond en twee katten die mijn kinderen zijn. Als we met z’n allen op de bank zitten, ben ik dolgelukkig.

Natuurlijk zie ik wel eens een schattig kind en denk ik even: dat is wel echt een poppie. Maar het poppie wordt ook een puber en dan ben ik alweer genezen.”

JIJ OP VROUW.NL

Heb je ook een persoonlijk verhaal dat je wilt delen?

DAT KAN DAN HIER...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.