Nieuws/Vrouw
944816262
Vrouw

Netty Kromowidjojo: 'We zijn blij en trots dat we Ranomi konden steunen'

In de finale van de 100 meter vrij wordt Ranomi 5e, op 0,09 seconde van het brons. Dit keer geen medaille, maar ze is tevreden over de race die ze heeft gezwommen. Veel tijd om erbij stil te staan hebben we niet, want de volgende dag staat de 50 meter vrij alweer op het programma. De halve finale is spannend! Ranomi eindigt als 3e en dat geeft goede hoop voor de finale. Maar helaas ...

De dag van de finale

De meeste races van Ranomi zijn ’s avonds, zo rond 23.00 uur, maar soms nog later. Na de races gaan we samen met de andere ouders van de 'Bedankt, Mam'-campagne met de bus terug naar het hotel. De afstanden zijn erg groot in Rio. We doen er meestal wel een uur over, zodat we pas rond 02.00 uur in bed liggen.

De dag van de finale van de 50 meter vrij slapen we lekker uit. En heel fijn, het is voor het eerst sinds een week weer echt strandweer! Dus we gaan lekker met een boekje op het strand liggen om even bij te komen en te ontspannen voor de finale. Voor de finale dossen we ons weer helemaal uit in het Oranje. De vlag gaat mee en zoon Chjanoy heeft een Braziliaanse verentooi met oranje bloemen geregeld. In Londen was hij nog uitgedost als leeuw, in een enorm leeuwenpak. Ook dit keer is het weer behoorlijk opvallend, al is het een stuk bescheidener dan 4 jaar geleden.

We kunnen onze ogen niet geloven

Bij aankomst in het olympisch park zit de sfeer er bij ons goed in. Maar je merkt aan iedereen dat de spanning begint te stijgen. Na het startschot ligt Ranomi op kop. We moedigen haar zo hard als we kunnen aan. Het ziet er goed uit! Maar als we nog geen halve minuut later op het scorebord kijken, kunnen we onze ogen niet geloven. We moeten écht 2 keer kijken voor het doordringt … ze is 6e geworden. Het verschil tussen de eerste en de zesde plaats is minimaal met 0,12 seconden.

Kort na haar race stap ik van de tribune en loop weg van alle hectiek in het zwembad. Ranomi belt mij en het is fijn haar even te kunnen troosten, want ze is flink overstuur. Wát een gigantische teleurstelling voor Ranomi … Ik had het haar zo gegund!

Even in de armen gesloten

De volgende dag heeft Ranomi enkele verplichtingen in het Holland Huis en daar kunnen we haar dan eindelijk zien en in onze armen sluiten. Het is erg fijn om even samen met het gezin te kunnen lunchen. Ook na een nacht slapen baalt ze nog steeds enorm, maar kan ze het allemaal wel al een beetje relativeren. Gelukkig zijn wij allemaal erg nuchter.

Bedankt mam

We sluiten de 'Bedankt, Mam'-campagne samen af met een persmoment in het P&G Family Home. We blikken samen terug op de afgelopen week en Ranomi bedankt mij voor alle steun en support die ze van mij, maar ook van haar vader en broer heeft gekregen. Niet alleen tijdens de mooie en succesvolle momenten, maar juist ook als het tegenzit. Voor mij als moeder is dat vanzelfsprekend, maar het is toch bijzonder als je dochter je zo openlijk bedankt.

Terug naar Nederland

Vandaag gaan wij samen met Ranomi naar de finale van het Open Water zwemmen om Ferry aan te moedigen. Heel fijn dat Ranomi hier nog bij kan zijn, maar flink balen dat ze direct na de wedstrijd op het vliegtuig moet stappen naar Nederland. Onze tijd in Rio zit er ook alweer bijna op. Wij vliegen donderdag terug en nemen hopelijk nog wat extra zon mee. Bedankt Rio, bedankt Ranomi: wat heb jij geknokt! Natuurlijk kijk ik erop terug met een dubbel gevoel. Want we hadden haar zo graag een medaille gegund na al die jaren van keihard werken.

Het heeft niet zo mogen zijn. Ook dat is topsport. Maar ze heeft alles gegeven en wij zijn trots op Ranomi. We zijn blij en dankbaar dat we hier in Rio aanwezig konden zijn om haar aan te moedigen. En dat we er voor haar konden zijn toen het tegenzat.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.