Vrouw/Columns & Opinie
946117672
Columns & Opinie

En dan komt er niemand op de verjaardag van je gehandicapte dochter

Stel je eens voor dat er helemaal niemand verschijnt op het verjaardagsfeestje van je dochter. Het is de keiharde realiteit voor vader Marcel Kolder. Op het feestje van zijn gehandicapte dochter Mayim (17) lieten bijna alle genodigden het afweten. In een aangrijpend blog vertelt hij wat het met hem doet als vader.

Uitnodiging

Ik schrijf samen met mijn lieve dochter een boek. Ze is gehandicapt en heeft weinig vrienden of vriendinnen. Op haar verjaardagsfeestje had ze dertig mensen persoonlijk uitgenodigd (onder wie vijftien kinderen). Een halve dag heeft ze besteed om een mooie uitnodiging in elkaar te plakken. Die heb ik voor haar gescand en in dertigvoud geprint.

Dertig vrijkaartjes

Behalve een lief klasgenootje van haar vorige school kwamen slechts een neef en nicht, een halve oom en tante. Daar zaten we dan met taart, cake, hartige hapjes (zelfgemaakt) en dertig vrijkaartjes voor een museum.

Naar gevoel

Dat is wrang om te zien als vader. Ik durfde er toen niet over te schrijven. Het lijkt zo zielig. Het nare gevoel blijft. Dat is ook de angst voor haar toekomst en de ‘kring’ van vrienden die ze zo hard nodig heeft. En die kring is er niet en zal waarschijnlijk nooit komen. Ik schreef zojuist met haar in haar roman. Het boek komt over twee jaar uit.

Haar roman

"Ik hou van schrijven, niet alleen op de computer, maar echt schrijven met een pen, het is een lekker gevoel met een pen over het papier gaan, die beweging maken, naar boven en naar onderen. Mijn vader zegt dat ik voor een 'spast' goede hoofd-hand-coördinatie heb, maar daar gaat het nu niet over, het gaan over dingen bedenken en opschrijven, creatief schrijven heet dat, bijvoorbeeld een gedichtje of heel kleine verhaaltjes die ik fantaseer.

Fantasiewereld

Eigenlijk fantaseer ik heel veel, papa zei dat een keer hardop, en toen zuchtte hij even, ja ik leef ook een beetje in een fantasiewereld. Kunstenaars vertellen wel eens in een interview dat ze al heel vroeg in hun leven een fantasiewereld maakten voor zichzelf, dus schrijvers ook, en misschien ben ik al een schrijver aan het worden. Misschien is het wel een soort mediteren ook, ik noem dat zelf 'hummen'. Nou ja, het is gewoon een lekker gevoel waar ik blij van word.’

Dus je moet niet denken, omdat ik nou eenmaal niet veel vriendinnetjes heb, zielig hè, maar niet heus, dat ik vlucht in mijn 'fantasiewereld', dat zou ik ook doen al had ik wel tien vriendinnetjes. Dan zou ik ook fantaseren, en schrijven, en lekker 'hummen'."

Stuur ons jouw verjaardagswens aan Mayim

Wij vinden dat Mayim een onvergetelijke verjaardag verdient en daar kan jij bij helpen! Stuur een video met jouw verjaardagswens naar [email protected]!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.