Nieuws/Vrouw
946949450
Vrouw

Netty Kromowidjojo: 'Zat ik opeens naast een concurrent van Ranomi in het vliegtuig!'

Vandaag is het alweer mijn derde volle dag in Rio en het begint nu toch wel spannend te worden. Vanavond ga ik samen met Rudi naar de openingsceremonie om de Oranje-sporters aan te moedigen. En morgenavond komen Ranomi en de rest van het estafetteteam (4x100 meter) al in actie.

Bijzondere vlucht

Onze reis naar Rio verliep soepel. Het was grappig om te zien dat het vliegtuig vol zat met Nederlandse journalisten en zelfs ook Olympische sporters. Zo was er een hele delegatie sporters uit Oekraïne aan boord van onze vlucht.

Ik zat naast een van deze sporters en raakte aan het eind van de reis met haar in gesprek. Het bleek Darya Stepanyuk te zijn! Zij komt volgende week, net als Ranomi, ook uit op de vijftig meter vrije slag. Een grappig toeval en leuk om even met haar kennis te maken.

Waar is de Braziliaanse zon?

De eerste dag in Rio begon heel erg bewolkt. Waarschijnlijk niet helemaal het beeld dat je van Rio hebt. Gelukkig was de temperatuur heel aangenaam om even lekker rond te lopen. Wij hebben de wijken Ipanema en Copacabana verkend en er over de boulevard gewandeld.

Aan de stranden zijn veel mensen bezig met sport. Je ziet continu mensen die joggen en de fitnesstoestellen op de boulevards gebruiken. En natuurlijk veel surfers in het water. We hebben ook groepjes Nederlanders van het Holland Huis door de stad zien fietsen. Ze zijn heel goed herkenbaar vanwege hun oranje fietsen. Ik ben benieuwd of de stad de komende dagen nog verder oranje kleurt!

Lokale keuken

Na een flinke wandeling was het tijd voor een eerste echte Braziliaanse lunch: feijoada. Een typisch gerecht van hier dat bestaat uit een soort stoof van zwarte bonen en varkensvlees geserveerd met rijst, kool, farofa (licht gebakken cassavemeel, red.) en sinaasappel. Dat smaakte heerlijk! Altijd leuk om even de lokale keuken te proeven.

Voor het avondeten zijn we naar een leuk restaurantje in Ipanema geweest waar we heerlijk hebben gegeten. Uiteraard zijn we daar in stijl begonnen met een echte Braziliaanse caipirinha.

Heel veel Olympische moeders

Mijn tweede dag stond in het teken van de opening van het P&G Family Home. Onder genot van een brunch werd ik voorgesteld aan allemaal andere moeders van Olympische atleten. Een uiteenlopende groep met onder andere Marie Pierre-Riner, de moeder van de Franse vlaggendrager en judoka Teddy Riner, en de moeder van de Italiaanse zwemmer Gregorio Paltrinieri.

De meeste moeders waren wat ingetogen (misschien stiekem toch al wat wedstrijdzenuwen?), maar allemaal apetrots op hun kinderen. Als kers op de taart werd bekend gemaakt dat wij naar de openingsceremonie mogen! Je zou het misschien niet denken, maar mijn man Rudi en ik zijn daar nog niet eerder bij geweest. Ranomi loopt niet mee, want die komt morgen al in actie, maar wij gaan natuurlijk heel hard juichen voor Jeroen Dubbeldam en de rest van het Nederlands Olympisch team.

VROUW gaat naar Rio

Speciaal voor VROUW houdt Netty Kromowidjojo, moeder van Ranomi, een blog bij op VROUW.nl: hoe beleeft de moeder van een van Neerlands grootste goud-kanshebbers de Spelen? Met VROUW-journaliste Elske van der Velden in haar kielzog reist Netty naar Brazilië.

Heb jij een vraag voor Netty, en wil je graag dat VROUW-journaliste Elske van der Velden die volgende week persoonlijk aan haar stelt in Rio de Janeiro?

Laat 'm dan hier achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.