Nieuws/Vrouw
947550203
Vrouw

Hoe zit het nu echt met... Verborgen suikers?

soorten suiker

soorten suiker

De overheid faalt in aanpak suikers berichtten kranten gisteren. Wij zouden te veel suiker binnen krijgen. We weten allemaal dat snoep niet goed voor ons is, maar hoe zit het dan met 'verborgen suikers'? Janneke Koeman (36) van Foodsisters is diëtist en legt uit wat verborgen suikers zijn, en hoe je je suikerinname kunt verminderen.

soorten suiker

soorten suiker

"Suikerinname wordt in de volksmond ook wel 'de stille sluipmoordenaar' genoemd, omdat het vele lichamelijke klachten kan veroorzaken; overgewicht en diabetes, maar ook depressie, slapeloosheid, vermoeidheid, darmklachten en tandbederf. Verborgen suikers zijn suikers waarbij je het niet meteen ziet en niet meteen zult beseffen, maar die je wel proeft."

Als het zo slecht is, waarom voegen ze dan toe?

"Het wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals soepen uit pak, saus en broodbeleg maar ook zuivelproducten. Het wordt toegevoegd om de smaak, krokantheid, luchtigheid en houdbaarheid te verbeteren."

"Er bestaan wel alternatieven, maar die zijn een stuk duurder en zolang er geen richtlijnen liggen van de overheid, gaan fabrikanten gewoon voor het goedkoopste. Die zoetigheid, daar wennen we aan en op die manier wordt onze suikerbehoefte alsmaar groter."

Kenneth Stamp

Kenneth Stamp

Instinkers

"We weten bijna allemaal wel dat er suiker zit in snoepgoed, ijs, cola en koekjes, zoals ontbijtkoek. Toch bestaan er ook veel producten waarbij we het niet meteen verwachten. Bijvoorbeeld kipkerriesalade, sandwichspreads, ontbijtgranen en vruchtenyoghurt."

"In een pot sandwichspread zit 42 gram suiker. Dat zijn omgerekend 10,5 suikerklontjes! Neem je dan ook nog een broodje met kipkerriesalade, eet je tussendoor een stuk ontbijtkoek, een mueslireep en maak je 's avonds soep uit een pakje en saus uit een potje en drink je een aantal koppen kruidenthee, dan krijg je ongemerkt heel veel suiker binnen."

Chocolade ijsje

"Ook vruchtenyoghurt is een grote instinker. Op de pakken staat vaak 'Nu met 0% vet', of dat het goed zal zijn voor een natuurlijke spijsvertering. Klinkt gezond, hè. Kijk dan maar eens goed op het etiket. Het zit wel bomvol suikers. Fabrikanten zeggen echt niet dat er dan in zo’n bakje yoghurt omgerekend ongeveer net zoveel suiker zit als een chocolade ijsje."

"Onder onze volgers deden wij een onderzoek en daaruit bleek dat 82% geen idee had hoeveel suiker hij/zij iedere dag nuttigde. Hier valt dan ook nog een grote inhaalslag te maken. Bewustwording creëren is de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Want een gemiddelde Nederlander eet zo’n 26 suikerklontjes per dag. Dat is echt heel veel."

Etiketten lezen

"Een manier om bewuster met suiker om te gaan, is door jezelf aan te leren om de etiketten te lezen. Fabrikanten gebruiken wel trucjes, want er bestaan ontzettend veel schuilnamen voor suiker."

"Een ezelsbruggetje: alles wat eindigt op - suiker (rietsuiker, palmsuiker), op -ose (fructose, glucose, dextrose) of alles wat eindigt op nectar, stroop, honing en siroop is een vorm van suiker. Vind je het lastig om dit te onthouden, print dan een lijstje uit en hang dat op de koelkast. Wedden dat je de volgende keer veel bewuster in de supermarkt staat?"

Richtlijn WHO

"De overheid faalt vooral in het niet duidelijk maken van een goede richtlijn. Voor zout hebben ze die wel. Voor zout geldt het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen."

"Voor suiker bestaat die richtlijn niet. De World Health Organization (WHO) hanteert wel een richtlijn en die houden wij als Foodsisters voor onze recepten ook aan. Zij zeggen dat je per dag maximaal 25 gram (5 suikerklontjes) mag innemen."

"Een pakje vruchtensap lijkt vrij onschuldig, maar vaak zit je dan al snel boven die 25 gram. Het zou dan ook handig zijn als de overheid fabrikanten zou verplichten duidelijk op het pak of op de pot het aantal gram suikers per portie te vermelden."

Zelf de keuken in

"Minderen met suiker hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maak de producten gewoon zelf! Kies niet voor soep of saus uit een pakje, maar sla zelf de ingrediënten in en duik de keuken in. Het hoeft helemaal niet lang te duren en het is een stuk beter voor je gezondheid."

Uit het Foodsisters kookboek het recept voor zelfgemaakte ketchup:

Ingrediënten:

6 tomaten, gehalveerd 75 gram zongedroogde tomaten, uitgelekt 2 teentjes knoflook 2 eetlepels balsamicoazijn 1 theelepel oregano

200 milliliter extra vergine olijfolie Versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de tomaten met de velkant naar boven op een ovenschaal 2. Rooster de tomaten gaar in 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat afkoelen. 3. Verwijder de velletjes van de tomaten 4. Doe nu alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en maak er een gladde ketchup van. Breng op smaak met peper en zout.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.