Vrouw/Columns & Opinie
95644538
Columns & Opinie

'Slachtoffertje tot dader bombarderen is idioterie ten top'

jong meisje achter computer

jong meisje achter computer

Woest ben ik. Wanneer iemand iets naars overkomt zijn we niet vol begrip en medeleven, maar komt standaard de ‘dan had je maar niet’-kwaal op de proppen. Zo ook gisteravond, tijdens het RTL-programma Internetpesters aangepakt. Niet zozeer de pedofiel was fout, maar het meisje (9) aan wie hij zijn piemel liet zien: zij had gewoon niet op Skype moeten zitten!

jong meisje achter computer

jong meisje achter computer

Pislink werd ik om de teksten die deze knakker naar het betreffende meisje verstuurde (Ben je alleen? Wil je me zien aftrekken?). En, zo bleek later, naar talloze andere meisjes. Mijn nekharen gingen overeind staan bij de beelden waarop te zien was hoe hij aan zijn tampeloeres zat te sjorren. Kwaad werd ik vanwege de geraffineerde, walgelijke manier waarop hij zijn seksuele driften probeerde te bevredigen.

Misbruik

En boos ben ik op mensen die de verantwoordelijkheid van dit soort ziekelijke taferelen in de schoenen van slachtoffers schuiven. Zo’n jong meisje hoort niet achter de computer te zitten, maar lekker buiten te spelen. Het is erg wat die man doet, maar….

Want ja, het is natuurlijk te gek voor woorden dat kinderen anno 2016 gebruikmaken van internet. Pardon?! Alsof de plek waar seksueel misbruik plaatsvindt iets uitmaakt. Want dat is het: seksueel misbruik. En dat is érg. Punt. Of dit nu via Skype, Facebook of Twitter gebeurt.

Denkfout

Of op straat, in de speeltuin, op de kinderboerderijen en het kinderdagverblijf. Want ja mensen, ook dáár zitten de Martijnen en Roberts van deze wereld. Pedofielen zijn altijd en overal. Sterker nog, seksueel agressief gedrag gebeurt in 80% van de gevallen door een bekende. Kinderen weghouden van internet is geen oplossing, maar symptoombestrijding.

Wie gepest wordt heeft het vast aan zichzelf te wijten. Wie aangerand is had gewoon een te kort rokje aan en wie verkracht is liep op het verkeerde tijdstip buiten. Het is een volkomen misplaatste denkfout!

Zondebok

We willen graag geloven dat we in een rechtvaardige wereld leven, waar iedereen krijgt wat ie verdient. We geloven maar wat graag in de illusie dat niets ‘zomaar’ gebeurt, dat er altijd een oorzaak is. En dus wijzen we snel een zondebok aan: zo kunnen we ons weer lekker koesteren in het idee van onkwetsbaarheid. Als we dit of dat (niet) doen, dan overkomt ons niets!

Hou nou toch op. De grenzeloze onbevangenheid van kinderen is niet opgewassen tegen het manipulatieve vermogen van volwassenen. Zelfs wij volwassenen trappen nog zeer geregeld in de leugens en oplichterij van anderen, getuige programma’s als Opgelicht.

Inbox

Ook mijn dochter (14) ontving laatst een bericht in haar inbox waar ze toch echt niet zelf om gevraagd heeft: Je kent me nog niet. Ik wil jou vingeren. Ga jij zelf wel eens in je kutje? Ik geef je 200 euro. Had zij dan ook maar niet op internet moeten zitten?

En toen ik hier laatst schreef dat ik niet op trio-verzoekjes via Facebook zit te wachten, werd ik ook al als het Zwarte Schaap bestempeld. Eigen schuld. Dan moet je maar een goede filter op Facebook zetten.

Verzender

Of, nog mooier Dan moet je je spambox maar niet openen! Dat er in de spambox ook léuke berichten kunnen zitten, bijvoorbeeld van vriendelijke lezers of van bekenden van vroeger... Pech! Wat een ongelooflijke flauwekul.

Niet de ontvanger van ongepaste berichten is verantwoordelijk, maar de verzender. Daarbij heeft onderzoek allang uitgewezen dat noch internetfilters noch het toezicht van ouders de kans vermindert dat onze kinderen door vreemden benaderd worden.

Paardrijles

Als we zo gaan redeneren, dan kunnen we ze ook niet meer naar paardrijles sturen, omdat een volwassene graag liever op zijn eigen unieke manier rijles geeft. En kunnen we ze zelfs niet meer buiten laten klauteren in de speeltuin, omdat er viespeuken loslopen die graag in kinderen klauteren.

De enige echte schuldigen in deze verhalen zijn de pedofielen zelf. Zíj horen niet in speeltuinen te speuren, in zwembaden te gluren, zich in paardrij- en knutselclubjes te verschuilen of zich voor te doen als kinderoppas. Zíj horen niet (onbegeleid) achter computers te zitten. Het slachtoffer tot dader bombarderen is de omgekeerde wereld, en de idioterie ten top!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.