Vrouw/Columns & Opinie
96189124
Columns & Opinie

'Voor je het weet, word je geleefd door de citruspers'

citruspers

citruspers

Je bent jong en je wilt wat. Of je bent al wat ouder en je blijft wat willen. Allemaal prima. Helemaal geen punt. Probleem is alleen dat mensen zich zelden realiseren dat er aan al dat willen, een reeks verplichtingen vastzit. En voordat je het weet word je geleefd door datgene wat je, in vrijheid, besloten had te willen.

citruspers

citruspers

Voor het gemak neem ik de citruspers als voorbeeld. Nu is het handige aan een citruspers dat je een dergelijk apparaat gewoon kunt aanschaffen. Dat doe je online of wellicht op een huishoudbeurs; vooral omdat die citruspers zo mooi werd gedemonstreerd.

Liefde

Sinaasappeltje doormidden, twee helften na elkaar in de citruspers en 'huppakee': je hebt lekker vers en fris sinaasappelsap. Je neemt het apparaat mee naar huis en daar staat dat ding mooi te wezen. Op het aanrecht heeft de citruspers een prachtige industriële uitstraling en ook je partner (in crime) zegt: 'Goh, wat staat dat ding daar mooi.' En een moment ben je apetrots op je aankoop.

Eerst wist je helemaal niet dat je een citruspers wilde hebben, maar toen je het apparaat zag, was het liefde op het eerste gezicht. En hoe fantastisch is het wel niet dat je, vandaag de dag, gewoon kan aanschaffen wat je in het vizier krijgt?

Schoonmaken

Maar dan gebeurt het; kijkend naar het apparaat besef je dat het apparaat zelf ook wat wil: namelijk heel veel citrusvruchten om te kunnen persen. Als het apparaat een stem had, dan zou hij (of is het een zij?) zeggen: 'Hallo, ik sta hier al een tijdje niks te doen. Zou je niet eens wat citrusvruchten kunnen kopen zodat ik mij zelf nuttig kan maken?'

De volgende keer dat je in de supermarkt bent, koop je een kar vol persvruchten: grapefruits, citroenen, sinaasappelen, limoenen, pomelo's, mineola's... En thuisgekomen leg je al die mooie vruchten op de grote fruitmand. Na een willekeurige combinatie van citrusvruchten te hebben geperst, volgt een hele nieuwe ervaring: het schoonmaken van de citruspers.

Verplichting

Gelukkig niet heel erg ingewikkeld, maar toch nog net wat meer werk dan je van te voren had gedacht en dan vooral omdat kleine stukjes vruchtvlees overal en nergens aan blijven plakken. Eenmaal schoon gemaakt, prijkt de citruspers blinkend nieuw als vanouds en heb je een voldaan gevoel omdat je zelf je eigen verse sap hebt gemaakt.

Maar het duurt niet lang of de aanblik van de citruspers roept gevoelens op van weerzin en verplichting. Het besef daalt in dat jij wordt geleefd door de citruspers: niet jij hebt macht, maar de citruspers heeft macht over jou. Om het probleem op te lossen, verdwijnt het apparaat in de kast: wat niet ziet, wat niet deert.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.