Nieuws/Vrouw
962509507
Vrouw

Vivianne (36): Onbegrijpelijk dat iemand er niet voor zijn kind wil zijn

moeder zoon

moeder zoon

Deze week kwam het bericht naar buiten dat bijna één op de vijf kinderen onder de 16 het moet stellen zonder vader in huis. De oorzaak hiervoor is niet alleen te vinden in de vele scheidingen, maar ook in latrelaties, donorvaders en bewust alleenstaand moederschap. Het traditionele gezin is op z’n retour. Vivianne* (36) is alleenstaande moeder van peuter Bob* (2,5). Zij ziet er de voor- en nadelen van in dat ze het in haar uppie moet doen.

moeder zoon

moeder zoon

"Mijn relatie met Bobs vader was altijd al onstuimig. Hij wist van mijn kinderwens en deed niets om te voorkomen dat ik zwanger raakte. We hadden het er ook regelmatig over. Maar toen ik in verwachting bleek te zijn, verbrak hij onze relatie."

Valse hoop

"Er bleek al langer nog een andere vrouw in het spel te zijn en een heftige tijd brak aan. De hormonen hadden mij volledig in hun greep en daarbij was ik naïef. Iedere keer als het tussen hem en zijn vriendin minder ging en hij weer bij mij op de stoep stond, hoopte ik vurig dat hij er voor zijn kind zou zijn. Het was valse hoop. Steeds weer keerde hij ons de rug toe."

"Mijn omgeving verklaarde mij voor gek dat ik zo met me liet sollen. Ik wilde hem ook niet terug voor mezelf, ik wilde dat hij zijn rol als vader zou invullen. Ik heb zelf de allerliefste vader van de hele wereld en ik wilde mijn kind óók zo’n goede relatie geven."

Amerika

"Zoiets dwing je alleen niet af. Mijn ex zag zijn vader ook weinig en hoewel hij altijd riep dat heel erg te vinden, deed hij het nu zelf. Hij zag Bob tien minuten op de dag van zijn geboorte. Daarna vroeg hij mij hem een fijne vakantie te wensen; hij vertrok de dag erna voor drie weken naar Amerika."

"Het was heel fijn om een maand rust te hebben. Of beter: duidelijkheid. Maar in de maanden daarna bleef ik toch hopen dat hij zou inzien wat hij miste. De keren dat hij bij ons was – in totaal slechts vier keer – deed hij vreselijk onaardig tegen mij."

Voorwaarden

"De laatste keer dat hij er was, stelde ik hem enkele voorwaarden. Ik wilde dat hij normaal tegen mij zou doen in bijzijn van Bob, dat hij mee zou betalen aan de opvoeding en dat we een bezoekregeling zouden vastleggen. Dat weigerde hij. Ik heb hem daarna niet meer gezien."

"Een van mijn beste vriendinnen is twee maanden voor de bevalling bij mij komen wonen. Ze bleef tot Bob een half jaar was. Zij is echt mijn redding geweest, samen met familie en vrienden om mij heen. Voor een baby zorgen kun je echt wel alleen, maar het is heel fijn een volwassene in je omgeving te hebben met wie je de zorg kunt delen. Dat was in mijn geval dus niet de vader, maar een vriendin."

Strubbelingen

"Het is voor mij onbegrijpelijk dat je als vader je kind niet meer ziet. Uiterlijk lijkt Bob enorm op mijn ex; als je als man zo’n ventje ziet, ben je toch apetrots? Dat 20% van de kinderen niet bij hun vader opgroeit vind ik heel verdrietig, maar tegelijkertijd weet ik ook dat een relatie vol strubbelingen ook niet goed is. Mijn vader speelt een belangrijke rol in Bobs leven; hij is gek op opa. Hij vindt mannen ook heel erg interessant, vast omdat hij thuis die man mist."

Vaderfiguur

"In het begin was ik helemaal klaar met mannen, maar de laatste tijd begin ik daar wat anders in te staan. Enerzijds zou ik het heel fijn vinden als er een vaderfiguur in Bobs leven zou zijn, anderzijds hebben we het heel goed samen en komt Bob niets tekort. Ik geniet enorm van hem en kan inmiddels oprecht zeggen dat ik het alleenstaande moederschap heerlijk vind."

"Soms is het zwaar. Ik werk als fysiotherapeut en ben zo nu en dan bekaf. Maar als ik dan weer naar Bob kijk, weet ik waar ik het allemaal voor doe. Mocht hij later contact willen met zijn vader, sta ik dat zeker niet in de weg. Ik hoop vooral dat hij dan niet gekwetst wordt. Maar Bob mag aangeven wat hij wil. Ik ga hem niets opdringen."

* Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd

JIJ OP VROUW.NL

Hoe ervaar jij het alleenstaand moederschap? Wil je dat met ons delen?

LAAT DAN HIER JOUW GEGEVENS EN VERHAAL ACHTER

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.