Nieuws/Vrouw
963490240
Vrouw

Deze drie vrouwen slapen nog geen vijf uur per nacht

Vrouw slapen

Vrouw slapen

Een mens heeft gemiddeld acht uur slaap nodig per nacht. Sommige vrouwen halen die acht uur bij lange na niet. Wij spraken drie vrouwen die echt nachtdieren of vroege vogels zijn. Zij komen de dag door met nog geen vijf uur slaap.

Vrouw slapen

Vrouw slapen

Eigen foto

Eigen foto

Liesbeth Schellekens (64)

Liesbeth slaapt ongeveer vier uur per nacht, waarvan maximaal anderhalf uur aan één stuk door.

Dwarslaesie

“Ik sta standaard elke ochtend om half zes op. Rond half 11 ’s avonds duik ik mijn bed in, maar ik slaap nooit meteen.” De reden waarom Liesbeth de slaap niet kan vatten is minder leuk.

Op haar 39e werd ze geopereerd aan een kanaalstenose (daarbij is het wervelkanaal vernauwd - red.). Liesbeth kreeg hierdoor een nabloeding, waar ze een gedeeltelijke dwarslaesie aan overhield. Als ze gaat liggen krijgt ze last van spasmen en heeft ze een branderig gevoel, ondanks de pijnstillers die ze slikt.

Vanaf haar 46e kampt ze met slaapproblemen. “Inmiddels heb ik ermee leren leven. Ik voel me af en toe wel moe, maar ik ben nooit chagrijnig als ik opsta of als ik me vermoeid voel. Ik ben bijna altijd vrolijk.”

Altijd bezig

Er zijn een hoop nadelen die je kunt verzinnen bij een korte nachtrust, maar volgens Liesbeth zijn er ook voordelen: ‘’Ik heb altijd een lange dag. In de ochtend ga ik uitgebreid douchen, ik moet vervolgens mijn darmen spoelen vanwege mijn dwarslaesie en daarna heb ik de hele dag voor mijzelf.

Ik ben de hele dag bezig met van alles en nog wat. Ik ga aan de slag in mijn huis, doe boodschappen, ga tuinieren of koffie drinken met vriendinnen.

Ik ga nooit liggen of tussen de middag slapen. Ik kan inmiddels prima functioneren en mijn huishouden runnen op een paar uurtjes slaap.”

In de genen

Met het vroege opstaan heeft Liesbeth dus geen problemen. “Mijn zoon staat ook altijd vroeg op, mijn vader deed dat trouwens ook. Misschien zit het ergens wel in de genen? Wie weet.

In de zomer vind ik het heerlijk. Ik zie de zon opkomen en hoor de vogeltjes fluiten. In de winter, als het zo lang donker blijft, vind ik het iets minder. Toch maak ik er geen probleem van.

Ik probeer iedere ochtend gewoon te denken: fijn, het wordt weer licht.”

Eigen foto

Eigen foto

Cassandra Lemmens (56)

Delayed sleep phase syndrome

Cassandra Lemmens heeft DSPS (Delayed sleep phase syndrome). Dit houdt in dat ze een verschoven biologische klok heeft. “Ik slaap zo’n vier uur per nacht. Waar het vandaan komt? Ik heb geen idee.

Ik ga om twee uur ’s nachts naar bed en probeer tot negen uur te blijven liggen, maar dit lukt niet altijd. Meestal ga ik schrijven, lezen of een puzzel maken als ik wakker ben.”

Cassandra slaapt al haar hele leven slecht. “Ik ben altijd al een nachtuil geweest. Ik heb nog nooit in een nuchtere toestand acht uur geslapen. Vroeger sloeg ik weleens twee nachten over. In de puberteit heb ik verschillende pilletjes geprobeerd, maar niks sloeg aan.”

Werken

Cassandra heeft vijftien jaar lang gewerkt als administratief medewerker en heeft twee kinderen die inmiddels volwassen zijn. “Dat was soms zwaar, een gezin draaiende houden als je een nacht overslaat, maar er gaat een knop om.

Soms leefde ik een beetje op de automatische piloot. Ik merk dat ik vroeger mezelf vaak stress heb opgelegd door te veel na te denken over mijn nachtrust. Veel vrouwen die weinig slapen doen dit, maar hebben dat niet in de gaten.”

’s Nachts tuinieren

Door haar DSPS is Cassandra soms in de nacht productiever. “Ik vind de stilte van de nacht heerlijk. In plaats van te mopperen, zet ik een knop om en geniet ik van de stilte om me heen. Het liefst zou ik ’s nachts in de tuin gaan werken of lekker gaan klussen. Maar of de buren hier blij mee zouden zijn… Ik houd het maar bij een boek lezen.”

Eigen foto

Eigen foto

Manuela Broek-Verbriesen (48)

Geen slaapmedicatie

Om half tien ’s avonds gaat Manuela naar bed, om vervolgens uren wakker te liggen. “Sinds een jaar of vijftien slaap ik weinig. Ik heb geen idee waar het aan ligt, misschien aan het ouder worden.”

Niets helpt ertegen, zelfs laat naar bed gaan heeft geen nut voor Manuela. “Ik gebruik liever geen slaapmedicatie, dat werkt zo verslavend.”

Twee baantjes

Ondanks Manuela’s slaapgebrek werkt ze twintig uur in de week in de onderwijscatering en ze heeft een gezin waar ze voor zorgt. “Eigenlijk had ik twee banen, maar dat vind ik momenteel iets te heftig met zo weinig slaap.”

Thuis zitten wil Manuela niet. “Het is weleens vermoeiend, maar het gaat goed. Ik ga gewoon door en doe nooit een middagdutje, anders doe ik ’s nachts geen oog meer dicht.”

Blijf bezig

Inmiddels heeft Manuela haar slaapgebrek geaccepteerd. “Het hoort gewoon bij mij. Bij de pakken neerzitten heeft geen nut. Ik blijf lekker bezig.

Dat wil ik andere vrouwen ook meegeven die kampen met ernstige slaapproblemen: blijf dingen doen.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.